НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Ephedra distachya L. - Ефедра звичайна

Синонім
  • Chaetocladus distachys (L.) J. Nelson
  • Chaetocladus distachyus (L.) J. Nelson, 1866
  • Ephedra equisetiformis subsp. distachya (L.) Bonnier & Layens, 1894
Народна назва
Ефедра двоколоса, Ефедра двоколоскова, Ставчак звичайний, Ставчак двоколосий, костяниця, малина степова, ставчак, хвойник
Зображення
Природоохоронний статус
Reg
Цінність виду
Лікарська рослина
Примітки
Внесена до Переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослин на території Тернопільської, Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Хмельницької, Одеської, Запорізької областей.
Детально
Рідкісна лікарська рослина. Реліктовий вид. Невисокий чагарник заввишки 30 см з прутоподібними, членистими, ребристими пагонами, які нагадують хвощі. Листки дрібні, лускоподібні, редуковані. Зростає на кам'янистих місцях. Поширена на приморських і степових схилах, на півдні лісостепу і в Криму. У Чернівецькій області відомий з єдиного місцезнаходження (Чорней, Буджак, Токарюк, Волуца, 2014). За межами України росте в Середній Азії, на півдні Тянь-Шаню. Трава містить 1,7-3,2% алкалоїдів. Головні компоненти є 1-ефедрин та псевдоефедрин. Підвищує кров'яний тиск а також звужує дрібні судини. Стимулює скорочення серцевого м'яза. Препарати ефедри двоколосої широко застосовуються у науковій та народній медицині при ядусі, сінній гарячці, сироватковій недузі, кропив'янці, екземі. Окрім того, їх використовують для підвищення кров'яного тиску, при вазомоторних ринітах, нарколепсії, міастенії. В очній практиці ефедрин (5% розчин) застосовують для розширення зіниць. Всі частини рослини містять до 3% ефедрину.
Література
  • Чорней І.І., Буджак В.В., Токарюк А.І., Волуца О.Д. Хорологія раритетного біорізноманіття Буковини. Частина І: Архегоніати. – Чернівці: Друк-Арт, 2014. – 128 с.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Tracheophyta
Euphyllophytina
Gnetopsida
Ephedrales
Ephedraceae