НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Rhysodes sulcatus (Fabricius, 1787) - Ризодес борозенчастий

Синонім
  • Cucujus sulcatus Fabricius, 1787
  • Rhysodes europaeus Ahrens, 1814
  • Rhysodes exaratus Dalman, 1823
  • Rhyzodes europaeus Ahrens, 1814
Народна назва
Ризодес лісовий
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Вразливі; RDBUkrCarp: VU
Цінність виду
Примітки
Детально
Поширення. Середня і Південна Європа, Мала Азія, Кавказ, Західний Сибір; у Швеції, Німеччині і Англії вид, очевидно вимер у зв`язку з винищенням старих лісів. Україна: Карпати, Полісся, Харківська область, Крим. Середовище існування та особливості біології. Облігатний сапроксилобіонт, живе у старих природних лісах і пралісах від передгір’їв до верхнього лісового поясу. Жуки трапляються протягом року, найчастіше наприкінці весни і на початку літа під корою і в порохнявій деревині стовбурів бука, дуба, тополі, ялиці та сосни. Заселяє здебільшого гниючі повалені стовбури дерев. За посушливих погодних умов жуки мігрують у глибокі шари гнилої деревини. Імаго живляться грибами-міксоміцетами. Парування навесні, молоді жуки з`являються в другій половині літа і зимують під корою. Рідкісний і локальнопоширений вид, характерний для первинних лісів. Відомий за давніми знахідками на пн.-сх. макросхилі Карпат. В останні роки знайдений в ряді пунктів Вулканічного і Полонинського хребтів. Наявність старих збережених лісів, а також практика лісокористування, за якою в лісі залишається багато порубочного матеріалу, старих і хворих дерев сприяють тому, що місцями на Закарпатті трапляється ще відносно часто. У сприятливих умовах південно-західних передгір’їв і нижнього лісового поясу Закарпаття під корою дерев іноді трапляються скупчення до 10 особин. Санітарні рубки, видалення мертвої деревини із лісів, скорочення площ старих природних лісів і пралісів призводять до скорочення або вимирання популяцій виду. Охороняється у складі природних угруповань УНПП, КБЗ і КНПП.
Література
  • Дрогваленко А.Н. Новые и редкие для фауны Украины виды жесткокрылых насекомых (Insecta, Coleoptera) // Вісті Харківського ентомологічного товариства. - Харків, 1999. - Т.7, вип.1. - С.20-29.
    View source
  • Мателешко О.Ю. Жуки-ризодіди (Coleoptera, Rhysodidae) Українських Карпат // VI з’їзд Українського ентомологічного товариства. – Біла Церква, 8-11 вересня 2003 р. – Ніжин, 2003. – С.68-69.
    View source
  • Чумак В.О., Дєдусь В.І., Чумак М.В., Варивода М.В., Середюк Г.В., Різун В.Б. Твердокрилі Угольського масиву Карпатського біосферного заповідника, занесені до Червоної книги України та Червоної книги Українських Карпат // Поширення раритетних видів біоти України, том 1 / Серія: «Conservation Biology in Ukraine». – Вип. 27, Т.1. – Київ: Інститут зоології, UNCG, 2022. – С.415-416.
    View source
  • Roubal J. Katalog Coleopter (Broůku) Slovenska a Podkarpatska na zaklade bionomickem a zoogeografickem a spolu systematicky doplnek Ganglbauerovych "Die Käfer von Mitteleuropa" a Reitterovy "Fauna germanica". – Praha, 1930. –– 1. – 527 s.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Coleoptera
Carabidae