НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Arctia villica (Linnaeus, 1758) - Ведмедиця сільська

Синонім
  • Phalaena villica Linnaeus, 1758
  • Chelonia villica (Linnaeus, 1758)
  • Epicallia villica (Linnaeus, 1758)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений у більшій частині Європи (за винятком північних регіонів), Північній Африці, Анатолії, південно-західній Азії, західному та північному Ірані, Індії та Західному Сибіру. В Україні трапляється зрідка по всій території, крім високогір'я Карпат. Населяє ліси, ділянки з чагарниками та живоплотами та сонячні відкриті трав'янисті ділянки. Метелики літають у червні-липні. Вони ведуть нічний спосіб життя, але самиці літають і вдень. Гусениці — поліфаги; пошкоджують яблуню, грушу, малину, суницю, ожину, зірочник, деревій, трапляються на інших трав'янистих і чагарникових рослинах. Вони з'являються наприкінці червня — на початку липня і виростають приблизно до 10-12 мм завдовжки, потім у них настає літня діапауза, за якої вони взагалі не живляться. У вересня вони знову починають прийом їжі і виростають до 20 мм. Зимують гусениці, але відносно чутливі до морозів. У квітні-травні вонизаляльковуються на землі, вкрившись біло-сірою павутиною.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Erebidae