НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Habrosyne pyritoides Hufnagel, 1767 - Габросіне пірітоїдес

Синонім
  • Phalaena pyritoides Hufnagel, 1766
  • Gonophora derasa (Linnaeus, 1767)
  • Habrosyne derasa Linnaeus, 1767
  • Habrosyne derasoides Tutt, 1891
  • Phalaena derasa Linnaeus, 1767
  • Tethea miranda Cockayne, 1952
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений в Європі (за винятком крайньої півночі та Середземноморського регіону) та Північній Азії на схід до Японії. Присутній у фауні України. Мешкає у листяних та хвойних лісах з великими запасами кормових рослин, а також у садах та парках. Розмах крил від 35 до 40 мм. Передні крила мають типовий і мало мінливий візерунок з поєднанням оливкового, коричневого, білого і жовтого кольорув. Малюнок схожий на полірований агат. Задні крила сіро-коричневі, трохи світліші посередині. Гусениці виростають до 40 міліметрів завдовжки. Молоді гусениці мають темно-коричневе до сіро-коричневе забарвлення з чіткими світлими плямами. На пізніших стадіях стають коричнево-червоними і мають вузьку темну задню лінію з нечітко вираженими світлими бічними плямами. Вони мають білі плями з боків трьох передніх черевних сегментів, які стають меншими у напрямку до спини. Метелики літають одним поколінням з квітня до середини серпня. Активні вночі. Самиці відкладають яйця невеликими групами на листя кормових рослин. Гусениці живляться листям ожини (Rubus fruticosus) та малини (Rubus idaeus), рідше також ліщини (Corylus) та глоду (Crataegus). Підвиди: Habrosyne pyritoides pyritoides (Європа, Іран), Habrosyne pyritoides derasoides (Butler, 1878) (Північна Азія).
Література
  • Kanarskyi Yu., Geryak Yu. Macrolepidoptera (Insecta, Lepidoptera) of the Pozhyzhevska site in Chornogora Mts // Scientific principles of biodiversity conservation. – 2014. – Vol.5(12), №1. – P.145-162.
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Drepanidae