НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Lactarius lignyotus Fr. - Хрящ-молочник чорний

Синонім
  • Lactariella lignyota (Fr.) J. Schröt.
  • Lactarius geminus P. Karst.
  • Lactifluus lignyotus (Fr.) Kuntze
Народна назва
Хрящ-молочник деревний
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Рідкісні
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений у Європі та Північній Америці. Росте у гірських хвойних лісах. В Україні відомий лише у Карпатах, виявлений у Львівській та Закарпатській областях. Росте з середини липня до кінця вересня в хвойних і змішаних лісах, утворюючи мікоризу з ялиною, рідше — з сосною. Зустрічається нечасто, великих скупчень не утворює. Охороняється у Карпатському біосферному заповіднику (гора Піп Іван Мармароський, долина річки Білий Потік, масив Свидовець).
Література
  • Гребенщиков В.О. Знахідки грибів з Червоної книги України в НПП «Черемоський» та на сусідніх територіях Путильського району // Знахідки рослин і грибів Червоної книги та Бернської конвенції (Резолюція 6). – Т. 1 (Серія: «Conservation Biology in Ukraine»; вип. 11). – Київ - Чернівці: Друк Арт, 2019. – C.212-213.
    View source
  • Маланюк В.Б. Знахідки грибів Червоної книги України на території Івано-Франківської області // Знахідки рослин і грибів Червоної книги та Бернської конвенції (Резолюція 6). – Т. 1 (Серія: «Conservation Biology in Ukraine»; вип. 11). – Київ - Чернівці: Друк Арт, 2019. – C.285-286.
    View source
  • Червона книга України. Рослинний світ / М-во охорони навколиш. природ. середовища України, Нац. акад. наук України; за ред. Я. П. Дідуха. – Київ: Глобалконсалтинг, 2009. – 900 c.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Fungi
Dikarya
Basidiomycota
Agaricomycotina
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae