НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Chalciporus rubinus (W.G.Sm.) Singer - Решетняк карміново-червоний

Синонім
  • Boletus rubinus W.G.Sm.
  • Rubinoboletus rubinus (W.G.Sm.) Pilát & Dermek
  • Suillus rubinus (W.G.Sm.) Kuntze
  • Suillus rubinus (W.G.Smith) O.Kunze
  • Xerocomus rubinus (W.G.Sm.) A.Pearson
  • Xerocomus rubinus (W.G.Smith) Konrad & Maubl.
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Зникаючі
Цінність виду
Примітки
Включений у червоні списки грибів ряду європейських країн Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Іспанії, Латвії, Нідерландів, Німеччини, Угорщини, Хорватії та Чехії, є кандидатом на включення до Європейського червоного списку грибів (European..., 2010).
Детально
Належить до видів з широким євразійським ареалом, але дуже незначною частотою трапляння. В Україні відомо лише чотири місцезнаходження (Вінницька, Дніпропетровська, Львівська та Харківська обл.) (Гелюта, Зикова, Гайова, Придюк, Шевченко, 2022). Виявлений переважно поза межами територій природно-заповідного фонду, однак є одна знахідка з Національного природного парку "Сколівські Бескиди". Приурочений до мішаних лісів (березово-соснових), трапляється також у старих парках, садах, по берегах річок, переважно під дубом та липою, але його можна знайти і під березою, глодом, буком, каштаном, падубом, бузком, ясенем та сосною, на ґрунті, іноді на сильно розкладених дубових пеньках (Kochunova, 2009; Halama, Szypuła, 2010; Biketova, Heluta, 2015). Плодові тіла розвиваються поодиноко, рідше невеликими групами по 2–3 екземпляри. Їстівність гриба не відома, але він збирається чи пошкоджується населенням просто з інтересу, як надзвичайно красивий гриб.
Література
  • Гелюта В.П., Зикова М.О., Гайова В.П., Придюк М.П., Шевченко М.В. Деякі зміни до списку видів грибів, включених до Червоної книги України // Український ботанічний журнал. - 2022. - 79(3). - С.154-168.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Fungi
Dikarya
Basidiomycota
Agaricomycotina
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae