НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Hericium erinaceus (Bull.) Pers. - Герицій їжаковий

Синонім
  • Hydnum erinaceus Bull.
  • Clavaria caput-medusae Bull., 1788
  • Clavaria conferta Paulet
  • Clavaria erinaceus (Bull.) Paulet
  • Dryodon hystrix (Pers.) Quél.
  • Dryodon juranus Quél.
  • Hericium caput-medusae (Bull.) Pers.
  • Hericium cardium Pers., 1825
Народна назва
Геріцій гребінчастий, Геріцій їжаковидний, Їжовик гребінчастий
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Зникаючі
Цінність виду
Примітки
Включений до червоних списків грибів Австрії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Люксембурга, Нідерландів, Німеччини, Північної Македонії, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини, Угорщини, Франції, Чехії, Швейцарії та Швеції. Охороняється законом у Великій Британії, Польщі, Сербії, Словенії, Угорщині, Хорватії та Швеції (Arnolds, 1989; Lista roślin…, 1992; Gyosheva et al., 2006; http://iucn.ekoo.se/iucn/species_view/356812/). Крім того, він входить до списку з 33 видів грибів, які були запропоновані до внесення в Бернську конвенцію з захисту європейських природних угруповань.
Детально
Відомий в Європі, Азії, Північній та Південній Америці, а також Австралії. В Україні відомо всього 17 його місцезнаходжень (Автономна республіка Крим, Закарпатська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська і Хмельницька обл.) (Гелюта, Зикова, Гайова, Придюк, Шевченко, 2022). Охороняється в Карпатському біосферному та Кримському природному заповідниках, а також у національних природних парках "Синевир" та "Сколівські Бескиди". Розвивається на стовбурах мертвих, іноді живих листяних дерев (факультативний паразит). Віддає перевагу дубу та буку, проте часом трапляється і на інших листяних породах (вільсі, грабі, кінському каштані, осиці, платані тощо). Приурочений переважно до листяних лісів (як рівнинних, так і гірських), проте його знаходять і в мішаних лісах, часом у містах та селищах (алеї, парки). Плодові тіла розвиваються поодиноко або невеликими зростками, гриб трапляється рідко. Цінний їстівний гриб, має лікувальні властивості, через що знищується населенням.
Література
  • Гелюта В.П., Зикова М.О., Гайова В.П., Придюк М.П., Шевченко М.В. Деякі зміни до списку видів грибів, включених до Червоної книги України // Український ботанічний журнал. - 2022. - 79(3). - С.154-168.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Fungi
Dikarya
Basidiomycota
Agaricomycotina
Agaricomycetes
Russulales
Hericiaceae