НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Sempervivum ruthenicum Koch ex Schnittsp. & C.B. Lehm. - Молодило руське

Синонім
  • Sempervivum arenarium Steven
  • Sempervivum cappadocicum Boiss.
  • Sempervivum globiferum subsp. ruthenicum Koch
  • Sempervivum wulfenii subsp. ruthenicum (Schnittsp. & C.B. Lehm.) Stoj. & Stef.
  • Sempervivum zeleborii Schott
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
Reg
Цінність виду
Їстівний
Примітки
Молодило руське занесене до Офіційного переліку регіонально рідкісних рослин Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Луганської, Сумської, Тернопільської, Чернівецької областей і Червоної книги Донецької області. Поза територією України вид занесений до Червоних книг Республіки Білорусь, Республіки Молдова та Брянська область, Волгоградської, Калузької, Курської, Липецької, Пензенської, Саратовської областей Російської Федерації.
Детально
Вид поширений у Центральній, Південній, Східній Європі, на Кавказі, в Західній Азії. В Україні зростає на Поліссі та Тернопільщині (наприклад у національному природному парку "Кременецькі гори") — а також зрідка, в Лісостепу і в північній частині Степу — частіше. Зростає в соснових лісах, на пісках, скелях, кам'янистих місцях. Охороняється серед іншого в національному природному парку «Святі Гори», ботанічній пам'ятці природи загальнодержавного значення «Урочище Грабове», лісовому заказнику місцевого значення «Урочище Леонтьєво-Байрацьке», національному природному парку "Кременецькі гори", Кременецькому ботанічному саду[6], національному природному парку "Бузький гард", ботанічній памятці природи загальнодержавного значення урочищі "Заліщицька діброва". Молоде листя придатне для салатів протягом всього літа. На Кавказі листя заквашують і маринують про запас.
Література
  • Гончаренко В.І., Калінович Н.О. Флора судинних рослин Шацького національного природного парку // Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Сер.: Біологічні науки. - 2009. - №2. - С.5-17.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Tracheophyta
Euphyllophytina
Magnoliopsida
Saxifragales
Crassulaceae