НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Merlangius merlangus (Linnaeus, 1758) - Мерланг

Синонім
  • Gadus merlangus Linnaeus, 1758
  • Gadus euxinus Nordmann, 1840
  • Merlangus linnei Malm, 1877
  • Merlangus vulgaris Fleming, 1828
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Розповсюджений у акваторії Атлантичного океану від Гібралтару до Баренцева моря, вздовж всього узбережжя, в Україні — у Чорному морі. Довжина — до 50 см, вага до 1,5 кг. Тіло витягнуте, голова загострена. Очі порівняно великі. На відміну від інших представників родини тріскових на підборідді немає вусика, або він дуже маленький. Анальних плавця два, спинних — три. Бічна лінія трохи зігнута. Щелепи гарно розвинені, мають дрібні гострі зуби. Забарвлення: спина коричнева, іноді з рожевим відтінком, боки сріблясті, черево біле. Іноді на спині можуть бути невеликі чорні крапки. Біля грудного плавця темна пляма. Холодолюбний вид. Тримається біля дна на глибині 10-200 м, надає перевагу мулистому або піщаному ґрунту. Вночі може переміщуватись до берегів. Живиться дрібною рибою (шпрот, хамса, молодь оселедця), червами, молюсками. Статевої зрілості досягає у віці 2-3 років. В період розмноження риба збирається у великі зграї. Нерест порціями, навесні та на початку літа. Ікра пелагічна, плодючість самиць досить велика, 100-600 тисяч ікринок. У Чорному морі виділяють особливий підвид риби — мерланг чорноморський (Merlangius merlangus euxinus (Nordmann, 1840)). Від атлантичного він відрізняється меншими розмірами, зазвичай 25 см, дуже рідко до 45-50 см. Крім того він має маленький вусик на підборідді, жовтувато-сіре забарвлення та більш довгі парні плавці. Живе у холодних шарах води на глибині 50-60 м. Іноді заходить у опріснені зони північно-західної частини Чорного моря. Нерест у Чорному морі на протязі всього року, найінтенсивніший з грудня по березень. Молодь довжиною 3-7 см зустрічається у віддаленні від берегів, іноді під куполами медуз Rhizostoma pulmo. В Україні промислового значення не має, є об'єктом лову рибалок-аматорів, оскільки має ніжне смачне м'ясо. Рибу зазвичай ловлять з берега або з човна на великих глибинах. Крім того мерланг є їжею для дельфінів та великих хижих риб (катран, камбала-калкан).
Література
  • Котенко Т.И., Ардамацкая Т.Б., Дубина Д.В. и др. Биоразнообразие Джарылгача: современное состояние и пути сохранения // Вісник зоології. – 2000. – Спец. випуск. – 240 с.
  • Соколов Н.Ю. Каталог колекції круглоротих і риб Державного природознавчого музею НАН України // Наукові записки Державного природознавчого музею. – Львів, 2004. – Т.19. – С. 15-28.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Chordata
Gnathostomata
Actinopterygii
Gadiformes
Gadidae