НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Sander marinus (Cuvier, 1828) - Судак морський

Синонім
  • Lucioperca marina Cuvier, 1828
  • Stizostedion marinum (Cuvier, 1828)
Народна назва
Буговець
Зображення
Природоохоронний статус
IUCN: DD; RDBUkr: Зникаючі
Цінність виду
Примітки
Детально
Один з 5-ти видів роду, один з З-х видів роду у фауні України. Відрізняється від судака звичайного і берша меншими очима і меншим числом гіллястих променів у спинному плавці. Досягає довжини 60 см. Поширений в північно-західній частині Чорного моря, в середньому та південному Каспії. Морський судак Каспійського моря в річки не входить і уникає опріснених районів. З Дніпровсько-Бузького лиману поодинокі особини заходить до гирла Дніпра та Бугу. Каспійський судак віддає перевагу щільним ґрунтам. Статевої зрілості частково досягає у дворічному віці. Нереститься навесні на кам'янистих ділянках. Ікра більша, ніж у звичайного судака. У залежності від розмірів плодючість коливається від 13 до 126 тис. ікринок. Морський судак охороняє ікру, до якої особливо охочі бички. Головна їжа судака — бички, кільки, атерини, молодь оселедця, креветки. Промислове значення його невелике.
Література
  • Ткаченко П.В. Рыбы Тендровского, Ягорлыцкого заливов и прилегающией акватории Черного моря // Природничий альманах. Серія. Біологічні науки. - 2012. - Вип.18. - С.181-193.
  • Roman A., Afanasyev S., Tkachenko P.V. New finding of Sea Zander Sander marinus (Pisces, Percidae) in the Dnieper-Bug liman and brief notes on morphology of sympatric species of the genus // Hydrobiological Journal. – 2018. – 54(1). – P.40-48.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Chordata
Gnathostomata
Actinopterygii
Perciformes
Percidae