НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Hippocampus guttulatus Cuvier, 1829 - Морський коник довгорилий

Синонім
  • Hippocampus ramulosus Leach, 1814
  • Hippocampus longirostris Schinz, 1822
  • Hippocampus filamentosus Duméril, 1870
  • Hippocampus hippocampus microstephanus Slastenenko, 1937
  • Hippocampus hippocampus microcoronatus Slastenenko, 1938
Народна назва
Морський коник, Морський коник європейський
Зображення
Природоохоронний статус
IUCN: DD; Be (II); RDBBS: EN; RDBUkr: Вразливі
Цінність виду
Примітки
Детально
Морська немігруюча демерсальна риба, що поширена на глибинах до 20 м. Поширений у східній Атлантиці від Британських островів і Нідерландів до Марокко і Канарських островів, Мадейри та Азор, Середземне море включно. У Чорному морі відомий біля всіх берегів. Оригінальний зовнішній вигляд цієї рибки призвів до того, що кожен відвідувач Чорного моря, намагався вивезти із собою як сувенір засушеного морського коника. Наприкінці 1980-х — початку 1990-х років відловлювалися сотні тисяч особин коника. Це призвело до повного зникнення цього виду у рекреаційних зонах, тому у 1994 р. чорноморську популяцію морського коника включили до Червоної книги України, а його відлов є забороненим. Живе на прибережних мілинах, серед заростей водної рослинності, у припливній зоні. Нерестує у травні - червні. Після складних шлюбних ігор самиця відкладає ікру (за допомогою короткого генітального соска) до сумки для дозрівання на боці черева самця. Після 4-5 тижнів самець сильними рухами насоса виштовхують цілком розвинених мальків.
Література
  • Соколов Н.Ю. Каталог колекції круглоротих і риб Державного природознавчого музею НАН України // Наукові записки Державного природознавчого музею. – Львів, 2004. – Т.19. – С. 15-28.
    View source
  • Ткаченко П.В. Рыбы Тендровского, Ягорлыцкого заливов и прилегающией акватории Черного моря // Природничий альманах. Серія. Біологічні науки. - 2012. - Вип.18. - С.181-193.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Chordata
Gnathostomata
Actinopterygii
Syngnathiformes
Syngnathidae