НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Syngnathus tenuirostris Rathke, 1837 - Морська голка тонкорила

Синонім
Народна назва
Іглиця тонкорила
Зображення
Природоохоронний статус
IUCN: DD; RDBUkr: Вразливі
Цінність виду
Примітки
Детально
Один з 32-х видів роду, один з 5-ти видів роду у фауні України. Прибережні води Середземного, Адріатичного, Егейського, Мармурового, Чорного морів. В Україні зустрічається в Керченській протоці, біля берегів Криму, в Каркінітській, Тендрівській, Ягорлицькій і Одеській затоках, відзначена в передгирлових ділянках Дунаю та в Азовському морі (Генічеськ). Морська риба мілководного прибережжя, яка живе в місцях з чистою, насиченою киснем водою, іноді зустрічається поблизу гирлових ділянок рік, але уникає значного опріснення. Тримається серед або поблизу заростей підводної рослинності, серед скель і скупчень каміння, вкритих водоростями, зазвичай в придонних шарах або в товщі води, поодинці або по 2–3 особини, на глибинах 3–15 м і більше. Статевої зрілості досягає при довжині тіла не менше 12–14 см. Розмноження в прибережжі серед рослинності з кінця квітня — початку травня до серпня, можливо ще й у вересні. У самців завдовжки 17,3–23,5 см у виводкових камерах нараховували 44–214 ікринок або ембріонів з ікрою. Живиться як і інші морські голки. Тіло дуже довге, низьке, шорстке, з добре вираженими гранями. Обидві половини грудного поясу нерухомі, зрощені між собою, під ними є непарна черевна платівка, а передній (верхній) край обох половин поясу тупозаокруглений, без виїмки. Рило довге, тонке, низьке, стиснуте з боків переважно в передній його третині. Найбільша довжина тіла 41 см, маса 35 г, тривалість життя невідома. Загальний фон забарвлення від світло- або темно-сірого, коричнево- або червоно-бурого до світло-коричневого, майже жовтуватого. На тулубі і хвості досить широкі, неправильної форми, іноді розмиті, поперечні смуги, які на загальному темному фоні світлі, на світлому темні. Нижня половина зябрових кришок сірувата, іноді срібляста. Спинний плавець з чорними або буруватими крапками вздовж променів, грудні і хвостовий однотонні, під загальний фон, хвостовий з світлим зовнішнім краєм. Черево сірувате або білувате.
Література
  • Котенко Т.И., Ардамацкая Т.Б., Дубина Д.В. и др. Биоразнообразие Джарылгача: современное состояние и пути сохранения // Вісник зоології. – 2000. – Спец. випуск. – 240 с.
  • Ткаченко П.В. Рыбы Тендровского, Ягорлыцкого заливов и прилегающией акватории Черного моря // Природничий альманах. Серія. Біологічні науки. - 2012. - Вип.18. - С.181-193.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Chordata
Gnathostomata
Actinopterygii
Syngnathiformes
Syngnathidae