НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Acanthaclisis occitanica (Villers, 1789) - Велетенський мурашиний лев західний

Синонім
  • Myrmeleon occitanica Villers, 1789
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Зникаючі
Цінність виду
Примітки
Детально
Середземноморський реліктовий вид, який зустрічається у засушливих районах Середньої та Пд. Європи, на Пн. Африки та широкою смугою від Малої Азії до Пакистану. В Україні — пд. та Крим. Рідкісний вид. Найчастіше трапляються поодинокі особини, проте місцями іноді спостерігається літ, який складається з численних дорослих особин. Вид потерпає через господарське та рекреаційне освоєння приморських пісків, їхнє заліснення. Населяє переважно приморські піски та дюни з розрідженою чагарниковою чи трав’янистою рослинністю. На Пд. Європи зустрічається і в гірській місцевості до висоти у 1000 м н. р. м. Дорослі особини активні з настанням сутінків, досить охоче летять на світло. Личинки, які досягають у довжину до 30 мм, живуть у піщаному ґрунті під тонким шаром піску, де активно вишукують здобич. На відміну від багатьох інших представників родини пасток у вигляді лійок не будують. Повний цикл розвитку складає три роки.
Література
  • Матеріали до 4-го видання Червоної книги України. Тваринний світ / Серія: «Conservation Biology in Ukraine». – Вип. 7, Т. 1. – Київ, Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, 2018. – 442 с.
    View source
  • Матеріали до 4-го видання Червоної книги України. Тваринний світ / Серія: «Conservation Biology in Ukraine». – Вип. 7, Т. 2. – Київ, Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, 2018. – 454 с.
    View source
  • Проект організації території Чорноморського біосферного заповідника НАН України та охорони його природних комплексів. Ч. 1. К.- 2016. 300 с.
Експерти
  • Ганна СЕРЕДЮК, e-mail: anna_seredjuk@ukr.net

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Neuroptera
Myrmeleontidae