НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Parnassius apollo (Linnaeus, 1758) - Верховинець Аполлон

Синонім
  • Papilio apollo Linnaeus, 1758
Народна назва
Парнасець аполлон, Аполлон
Зображення
Природоохоронний статус
IUCN: VU; EURL: NT; Be (II); CITES (II); RDBUkr: Зникаючі; Reg
Цінність виду
Вид-запилювач; Декоративний вид
Примітки
МСОП: Vulnerable A1cde Регіонально охороняється у Львівській обл. (Рідкісні..., 2013).
Детально
Один з близько 70 видів голарктичного роду; один з 3 європейських видів роду у фауні України. Ареал охоплює деякі райони (насамперед гірські) Європи, Кавказу та Закавказзя, Малої та Центральної Азії, Казахстану, Сибіру, Китаю та Монголії. В Україні зустрічався у деяких районах Полісся, Карпат, Поділля, Криму та ін. Поширення виду на теперішній час в Україні невідоме. Чисельність невідома, за останні 20 років в Україні достеменно задокументованих знахідок немає. Можливі причини зникнення в Україні: руйнування місць перебування виду (вирубування природних розріджених лісів, насадження деревних монокультур), зміни у структурі землекористування, рекреаційне навантаження, застосування пестицидів тощо. Дуже локальний вид. Місця можливого перебування: на рівнинах — бори та суборі бори та субари на піщаних та кам’янистих ґрунтах з паростю очитку (заяча капуста), рідколісся, степові петрофітні схили, у горах — сонячні скелясті місця у лісовій і субальпійській смугах, найвірогідніше, в місцях вапнякових відшарувань. Дає 1 генерацію на рік. Літ метеликів триває з червня до серпня. Імаго активні найчастіше після полудня, лише у сонячну погоду. Самка відкладає яйця по одному на нижню поверхню листка або на стебло рослини. Розвиток яєць триває 2–8 тижнів; зимує гусінь, найчастіше у оболонці яйця. Гусінь живиться листям очитку. Заляльковуються у коконі між камінням тощо. Вкрай необхідне створення ентомологічних заказників чи мікрозаповідників у місцях виявлення популяцій виду. Карпати, Поділля, в минулому - Центральне Полісся (вірогідно, вимер), дуже локальний і рідкісний, наскельні степи та скельні виходи в горах, VI-VII, в горах до VIII (Канарський, 2007).
Література
  • Заморока А.М., Бідичак Р.М., Геряк Ю.М., Глотов С.В., Капрусь І.Я., Козоріз Ю.Г., Мартинов О.В., Михайлюк-Заморока О.В., Пушкар Т.І., Різун В.Б., Слободян О.М., Смірнов Н.А., Утєвський С.Ю., Шпарик В.Ю. Розповсюдження рідкісних видів безхребетних тварин, занесених до Червоної книги України, в Івано-Франківській області // Український ентомологічний журнал. – 2017. – 2(13). – С.77-94.
    View source
  • Лазорко В. До питання про знаходження в Україні метелика Parnassius apollo L. // Записки Наукового товариства ім. Шевченка. Т.СІСVI. Праці наукової конференції хемічно-біологічно-медичної секції Наукового товариства ім. Шевченка і відділу природничих і медичних наук Української вільної академії наук. - Ню-Йорк — Париж — Сидней — Торонто, 1978. — С.93-102.
  • Різун В.Б., Коновалова І.Б., Яницький Т.П. Рідкісні і зникаючі види комах України в ентомологічних колекціях Державного природознавчого музею. – Львів, 2000. – 71 с.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Papilionidae