НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Colias palaeno (Linnaeus, 1761) - Жовтюх торфовищний

Синонім
  • Papilio palaeno Linnaeus, 1761
  • Colias europomene Ochsenheimer, 1816
  • Papilio europome Esper, 1779
Народна назва
Жовтянка торфовищна, Жовтянка торф'яникова, Жовтянка торф'яна
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Зникаючі; Reg
Цінність виду
Примітки
Регіонально охороняється у Львівській обл. (Рідкісні..., 2013).
Детально
Один з близько 80 видів роду; у фауні України представлений номінативним підвидом. Лісова і тундрова зони Євразії. В Україні зустрічається на правобережному Поліссі, відома одна популяція на пд. Житомирської обл. Локальний. Полісся, Розточчя, Передкарпаття, Карпати, дуже локальний і рідкісний, торфові болота, VI-VIII (Канарський, 2007). Чисельність переважно незначна. Подекуди, наприклад, у Рівненському заповіднику, кількість метеликів у пік льоту досягає 6–10 особин на 1 га. Перебуває майже виключно на торфовищах з заростями буяхів. Дає 1 генерацію на рік. Літ метеликів триває з кінця травня до липня. Самка відкладає до 600 яєць по одному на поверхню листків кормової рослини (буяхи), розвиток яєць триває близько 7 діб. Гусінь розвивається з липня до вересня–жовтня, зимує, у травні перетворюється на лялечку (стадія триває 1– 3 тижні). Охороняється у деяких заповідниках Полісся України. У місцях з високою чисельністю особин виду доцільним є створення ентомологічних заказників з недопущенням змін гідрологічного режиму та промислової експлуатації торфовищ. Рекомендується зберігати у природному стані торфовища (в першу чергу, верхові багнища).
Література
  • Журавчак Р.О. Стан вивчення та раритетна складова ентомофауни Рівненського природного заповідника та суміжних територій // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія. – 2011. – Вип. 31. – C.62-67.
    View source
  • Заморока А.М., Бідичак Р.М., Геряк Ю.М., Глотов С.В., Капрусь І.Я., Козоріз Ю.Г., Мартинов О.В., Михайлюк-Заморока О.В., Пушкар Т.І., Різун В.Б., Слободян О.М., Смірнов Н.А., Утєвський С.Ю., Шпарик В.Ю. Розповсюдження рідкісних видів безхребетних тварин, занесених до Червоної книги України, в Івано-Франківській області // Український ентомологічний журнал. – 2017. – 2(13). – С.77-94.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Pieridae