НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Apatura iris (Linnaeus, 1758) - Мінливець великий

Синонім
  • Papilio iris Linnaeus, 1758
  • Apatura suspirans (Poda, 1761)
  • Papilio beroe Fabricius, 1793
  • Papilio rubescens Esper, 1781
Народна назва
Мінливець Ірис, Райдужниця велика, Райдужниця вербова
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Вразливі; Reg
Цінність виду
Примітки
Регіонально охороняється у Львівській обл. (Рідкісні..., 2013).
Детально
Один з 3 видів роду у фауні України. Лісова зона помірних широт Євразії. В Україні зустрічається переважно в зоні мішаних лісів Правобережжя, на Поділлі, у Карпатах та Закарпатті, подекуди у Лісостепу. Нечисленний, місцями рідкісний вид, на окремих ділянках у пік льоту імаго кількість може досягати до 1–5 особин на 1 га. У деяких регіонах зустрічаються лише поодинокі особини, ймовірно, чисельність там зменшується. Трапляється у листяних та мішаних лісах, узліссях та невеликих галявинах вздовж берегів водойм, на узбіччях доріг, просіках тощо. Локальний вид. Дає 1 генерацію на рік. Літ метеликів спостерігається у червні — на початку серпня. Літають у кронах дерев, у спеку спускаються до землі, скупчуючись у вогких місцях , на купках гною, особливо на лісових дорогах. Живляться соком берези, клена та інших дерев, гусінь — листям верби та осики. Самка відкладає по 1–2 яйця (розвиваються 8–14 днів) на нижню поверхню листка або кору гілки. Зимує гусінь ІІІ віку у коконі з павутиння та листя на гілці, на лялечку перетворюється наприкінці весни. Розвиток лялечки триває 2–3 тижні. Охороняється у багатьох заповідних територіях зх. та пн. України, зокрема у Карпатському БЗ. Доцільне збереження деревної та чагарникової рослинністі, на якій розвивається цей вид, зокрема вздовж водотоків, та створення ентомологічних заказників у місцях перебування виду. Західна Україна, місцями звияайний, широколистяні та мішані ліси, VI-VIII (Канарський, 2007).
Література
  • Журавчак Р.О. Стан вивчення та раритетна складова ентомофауни Рівненського природного заповідника та суміжних територій // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія. – 2011. – Вип. 31. – C.62-67.
    View source
  • Заморока А.М., Бідичак Р.М., Геряк Ю.М., Глотов С.В., Капрусь І.Я., Козоріз Ю.Г., Мартинов О.В., Михайлюк-Заморока О.В., Пушкар Т.І., Різун В.Б., Слободян О.М., Смірнов Н.А., Утєвський С.Ю., Шпарик В.Ю. Розповсюдження рідкісних видів безхребетних тварин, занесених до Червоної книги України, в Івано-Франківській області // Український ентомологічний журнал. – 2017. – 2(13). – С.77-94.
    View source
  • Літопис природи. Природний заповідник «Медобори». 2018, т.26. – Гримайлів, 2019. – 509 с.
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Nymphalidae