НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Aegosoma scabricornis Scopoli, 1763 - Вусач-еґосома зерновусий

Синонім
  • Prionus scabricorne Scopoli, 1763
  • Cerambyx scabricorne Scopoli, 1763
  • Megopis scabricorne (Scopoli, 1763)
Народна назва
Вусач-меґоп зерновусий
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Належить до групи європейських видів у складі європейського зоогеографічного комплексу і поширений в Європі, західній Росії, на Кавказі. У Карпатському регіоні вусач-меґоп трапляється дуже рідко, переважно на Закарпатті — в передгірних районах, тоді як в Карпатах і на Прикарпатті вид не трапляється. Приурочений до листяних лісів утворених, здебільшого, дубом (Quercus L.) та грабом звичайним (Carpinus betulus L.). Літ відбувається в червні-серпні. Комахи активні в присмерку, часто летять на світло. Дорослі комахи не живляться. У порівнянні з іншими прионінами, тіло сильно видовжене, розміром 30-50 мм, в зернистій скульптурі, вкрите дрібними жовто-сірими волосками. Передньоспинка із суцільним, іноді дрібно зазубреним, заокругленим бічним краєм. Вусики довгі, часто довші за тіло, їх третій членик надзвичайно довгий і досягає аж основи надкрил. Личинки розвиваються у деревині листяних. Розвиток триває від 2-х до 4-х років, залежно від зовнішніх умов.
Література
  • Бартенев А.Ф. Жуки-усачи Левобережной Украины и Крыма. - Харьков: ХНУ им. В.Н. Каразина, 2009. – 418 с.
  • Фасулати К.К. Эколого-фаунистический обзор Cerambicidae Закарпатья // Наукові записки Ужгородського університету. – 1955. – Т.11. – С.105-144.
  • Шешурак П.Н., Шевченко В.Л., Назвров Н.В., Павлюк В.Н. Рідкісні види вусачів (Coleoptera: Cerambycidae) в Чернігівській області (Україна) // Український ентомологічний журнал. – 2011. - №2(3). – С.53-63.
  • Hildt L.F. Owady krajowe Kózkowate (Cerambycidae) // Pamiętnik Fizyograficzny. – Warszawa, 1917. – Vol.XXIV, - 150 s.
    View source
  • Roubal J. Katalog Coleopter (Broůku) Slovenska a Podkarpatska na zaklade bionomickem a zoogeografickem a spolu systematicky doplnek Ganglbauerovych "Die Käfer von Mitteleuropa" a Reitterovy "Fauna germanica". – Praha, 1930. –– 1. – 527 s.
  • Sulma M. Nowe dla fauny polskiej gatunki i odmiany Kózek oraz nowe miejsca rozsiedlenia // Polskie Pismo Entomologiczne. - 1930. - Vol.8. - S.215-216.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Coleoptera
Cerambycidae