НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Phytoecia tigrina Mulsant, 1851 - Фітеція тигрова

Синонім
  • Phytoecia anchusae Fuss, 1852
  • Pilemia tigrina Reitter, 1905
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Фітеція тигрова розповсюджена у Центральній Європі, зокрема в Угорщині, Словаччині, Західній Україні, в Румунії, Болгарії, країнах колишньої Югославії, Туреччині, на Близькому Сході, Кавказі, поширення цього виду на півдні Франції наразі дискутується. В Україні відомо два локалітети Фітеції тигрової: 1. урочище «Чорна Гора» в околицях м. Виноградів, що на Закарпатті; 2. урочище «Касова Гора» в околицях м. Бурштин — на Опіллі. У фондовій колекції Державного природознавчого музею НАНУ (м. Львів) зберігаються зразки зібрані з «Касової Гори» у 1929 р., однак, досі залишались не опублікованими. Одночасно, «Касова Гора» є найбільш північною із відомих точок ареалу Фітеції тигрової у Європі. Сучасна знахідка є першою для Західного Поділля за 80 років і підтвердження розповсюдження Фітеції тигрової на цих територіях. Фітеція тигрова — жук невеликих розмірів 10-13 мм. Загальне забарвлення тіла чорне з плямистим біло-сірим волосяним покривом. Передньоспинку перетинають поздовжні світлі волосяні смуги, а на її середині розміщена червонувата пляма. Фітеція тигрова є ксеро-термофільним видом, який оселяється у степових екосистемах. Її личинки розвиваються у стеблах і кореневищах Воловиків (Anchusa). У Фітеції тигрової однорічна ґенерація.
Література
  • Загайкевич І.К. Матеріали до вивчення жуків-вусачів (Coleoptera, Cerambycidae) України // Наукові записки Науково-природознавчого музею АН УРСР. - Львів, 1961. - 9. - С.52-60.
    View source
  • Zamoroka A.M., Panin R.Yu., Kapelukh Ya.I., Podobivskiy S.S. The catalogue of the longhorn beetles of Western Podillya, Ukraine (Coleoptera: Cerambycidae) // Munis Entomology & Zoology – 2012. – Vol. 7, №2. – P.1145-1177.
    View source
Експерти
  • Андрій ЗАМОРОКА, к.б.н., e-mail: andrii.zamoroka@pu.if.ua

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Coleoptera
Cerambycidae