НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Eudia pavonia (Linnaeus, 1758) - Сатурнія мала

Синонім
  • Phalaena pavonia Linnaeus, 1758
  • Saturnia pavonia (Linnaeus, 1758)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Рідкісні
Цінність виду
Примітки
Детально
Один з 3 (4) видів палеарктичного роду, один з 2 (3) видів роду у фауні України. Розглядається як «збірний» вид: нещодавно вид-двійник Eudia pavoniella (Scopoli, 1763) виявлений на зх. Україні, статус останнього поки що дискусійний. Лісова, лісостепова та (частково) степова зони Євразії. В Україні спорадично зустрічається майже повсюдно. Чисельність незначна. У деякі роки місцями (на Поділлі та у Нижньому Придніпров’ї) нерідкісний вид, але загалом зустрічаються лише поодинокі особини. Трапляється на лісових галявинах та узліссях, у рідколіссях, серед чагарникових пустищ, на степових ділянках з заростями терену, шипшини тощо, на верхових болотах, іноді — у парках та садах. Протягом року розвивається 1 генерація. Літ імаго — з кінця квітня до середини травня, самці активні з полудня до сутінок, іноді — вночі, самки малорухливі, яйця відкладають уночі (до 200 шт.). Метелики не живляться. Гусінь живиться на різноманітних деревах (дуб, граб, береза, липа, верба, горобина тощо), але віддає перевагу чагарникам (терен, глід, ожина, малина, шипшина, жостір) та чагарничкам (чорниця, верес тощо). Розвивається гусінь з кінця травня до середини липня. Заляльковується на прикореневій частині кормової рослини у твердому грушоподібному коконі. Зимує лялечка, діапауза якої може тривати до 3 років. Як компонент біоценозу пасивно охороняється у Чорноморському БЗ.
Література
  • Заморока А.М., Бідичак Р.М., Геряк Ю.М., Глотов С.В., Капрусь І.Я., Козоріз Ю.Г., Мартинов О.В., Михайлюк-Заморока О.В., Пушкар Т.І., Різун В.Б., Слободян О.М., Смірнов Н.А., Утєвський С.Ю., Шпарик В.Ю. Розповсюдження рідкісних видів безхребетних тварин, занесених до Червоної книги України, в Івано-Франківській області // Український ентомологічний журнал. – 2017. – 2(13). – С.77-94.
    View source
  • Kanarskyi Yu., Geryak Yu. Macrolepidoptera (Insecta, Lepidoptera) of the Pozhyzhevska site in Chornogora Mts // Scientific principles of biodiversity conservation. – 2014. – Vol.5(12), №1. – P.145-162.
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Saturniidae