НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Euchalcia variabilis (Piller, 1783) - Евхальція різнобарвна

Синонім
  • Noctua variabilis Piller, 1783
  • Noctua illustris Fabricius, 1787
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Рідкісні
Цінність виду
Примітки
Детально
Euchalcia variabilis fuscolivacea Varga & L. Ronkay, 1984 Euchalcia variabilis uralensis (Eversmann, 1842) Euchalcia variabilis variabilis (Piller, 1783) Один із 42 видів палеартичного роду, поліморфний; у фауні України представлений типовим підвидом. Європа та палеарктична Азія крім пн., на сх. до Магаданської обл. та Монголії. В Україні — в Карпатах (біля м. Сколе Львівської обл., Яремчанський та Верховинський р-ни ІваноФранківської обл.), на Донецькому кряжі (с. Провалля Свердловського р-ну Луганської обл.), у Гірському Криму. Чисельність незначна, трапляється дуже рідко в горах на субальпійських та альпійських луках та галявинах на висоті 1200-2000 м н.р.м. та у степу. Дає 1 генерацію на рік. Літ імаго триває з червня до середини серпня. Активний у сутінках та вночі, живиться нектаром квіток смілки та будяків. Гусінь живе спочатку групами серед обплетених шовковинкою листків кормових рослин, після зимівлі — поодинці. Живиться переважно верхівковими листками жовтецевих (аконіт, дельфіній, рутвиця орликолиста, сокирки Аякса). Заляльковується в кінці травня в білому шовковистому коконі на кормових рослинах. Розвиток лялечки триває 14–15 діб. Заходи з охорони не здійснювалися. Треба зберегти ділянки альпійських та субальпійських лук, обмежити випасання худоби, викошування трави, застосування пестицидів у місцях перебування виду. Українські Карпати (Геряк, 2013).
Література
  • Геряк Ю.М. До фауни Noctuoidea (Lepidoptera, Insecta) Українських Карпат // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія. – 2013. – Вип. 34. – C.73-83.
    View source
  • Заморока А.М., Бідичак Р.М., Геряк Ю.М., Глотов С.В., Капрусь І.Я., Козоріз Ю.Г., Мартинов О.В., Михайлюк-Заморока О.В., Пушкар Т.І., Різун В.Б., Слободян О.М., Смірнов Н.А., Утєвський С.Ю., Шпарик В.Ю. Розповсюдження рідкісних видів безхребетних тварин, занесених до Червоної книги України, в Івано-Франківській області // Український ентомологічний журнал. – 2017. – 2(13). – С.77-94.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Noctuidae