НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Fissidens rufulus Bruch et Schimp. - Фісіденс рудуватий

Синонім
Народна назва
Спинокрил рудуватий
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Рідкісні
Цінність виду
Примітки
Детально
Субокеанічний вид на пд.-сх. межі європейської частини ареалу. Ареал виду та його поширення в Україні: Пд. і Центральна Європа, доходить до пд. Швеції, на Зх. Пн. Америки. Відоме одне місцезнаходження в Українських Карпатах (Чернівецька обл., біля с. Яблуниця Путильського р-ну на березі р. Білий Черемош). Адм. регіон: Чц. Росте біля води та у проточній воді на кам’янистому субстраті, що містить вапно. Щільні, м’які дернинки темно-зеленого кольору. Стебла до 1–4 см заввишки, прямі, плоскооблиснені. Листки широколанцетні, з тупуватою верхівкою, по краю з червонобурою потовщеною облямівкою. Спорогони розташовані на верхівках пагонів. Коробочка вузькоовальної форми, пряма або трохи зігнута, кришечка тупоконічна. Розмножується спорами. Спорогони у наших умовах утворюються зрідка.
Література
  • Улична К.О. Зведений список листяних мохів Чернівецької області УРСР // Наукові записки Природознавчого музею Львівського філіалу АН УРСР. - Львів, 1956. - 5. - С.126-144.
    View source
  • Чорней І.І., Буджак В.В., Токарюк А.І., Волуца О.Д. Хорологія раритетного біорізноманіття Буковини. Частина І: Архегоніати. – Чернівці: Друк-Арт, 2014. – 128 с.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Dicranales
Fissidentaceae