НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Helodium blandowii (F.Weber et D.Mohr) Warnst. - Гелодій Бландова

Синонім
  • Hypnum lanatum Strøm ex Brid.
  • Helodium pseudoabietinum (Kindb.) Broth.
  • Thuidium pseudoabietinum Kindb.
Народна назва
Болотник Бландова
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Вразливі
Цінність виду
Примітки
Детально
Реліктовий вид дніпровського зледеніння. Ареал виду та його поширення в Україні: Євразія та Пн. Америка. Зрідка на Українському Поліссі, відоме одне місцезнаходження в Правобережному Лісостепу: біля с. Водяне Знам’янського р-ну Кіровоградської обл. Адм. регіони: Вл, Рв, Кв, Чн, Кд. Росте на збіднених евтрофних, близьких до них мезотрофних болотах та в заболочених лісах. Загальна біоморфологічна характеристика: Досить великий мох у нещільних світлозелених чи жовто-зелених дернинках. Стебло до 10–15 см, прямостояче, одноперисторозгалужене, густоповстисте. Листки широкояйцеподібні, по краю відгорнуті, пилчасті. Клітини папілозні, від продовгуватих до лінійних. Однодомний. Коробочка на жовто-червоній ніжці, похила до горизонтальної, довгастоциліндрична. Спорогони утворюються рідко.
Література
  • Гапон С.В. Мохоподібні та мохова рослинність заказників Лісостепу України // Вісник проблем біології і медицини. - 2016. - Вип. 2(3). - С.66-69.
    View source
  • Кузярін А.Т. Мохоподібні (Marchantiophyta, Bryophyta) території торфовища "Білогорща" (Розточчя) // Наукові записки Державного природознавчого музею. - Львів, 2010. - 26. - С.113-122.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Hypnales
Thuidiaceae