НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Heteropterus morpheus (Pallas, 1771) - Головчак Морфей

Синонім
  • Papilio morpheus Pallas, 1771
  • Cyclopides morpheus (Pallas, 1771)
  • Cyclopides steropes (Denis & Schiffermüller, 1775)
  • Papilio aracinthus Fabricius, 1777
  • Papilio steropes Denis & Schiffermüller, 1775
  • Papilio speculifer Geoffroy, 1785
Народна назва
Морфей, Товстоголовка Морфей, Головчак-різнокрилець
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений у Європі та помірній Азії від Північної Іспанії до Кореї. В Україні звичайний вид на півночі країни у лісовій зоні. У лісостеповій зоні трапляється рідше, а у степовій зоні відомо лише декілька популяцій у долині Дніпра. Всюди, крім Карпат, локальний, болотисті луки, вологі галявини і рідколіся, лучно- та лісостепові біотопи, V-VII (Канарський, 2007). Розмір переднього крила 16-18 мм. Крила зверху коричнево-чорні зі світлими плямами біля вершин крил і на зовнішніх полях задніх крил. У самиць плями більші і яскравіші ніж у самців. Нижня сторона задніх крил жовта, з рядами великих округлих білих плям в темній окантовці. Гусениці зелені, зі світлими лініями з боків спини. Голова світліша, з трьома бурими вертикальними смужками. Трапляється на вологих луках, верхових болотах, галявинах та узліссях. Метелики літають у червні та на початку липня. Самиці відкладають яйця поштучно на стебла або листя кормових рослин. Гусінь живиться різними видами злаків. Активна вночі. Зимує гусениця у притулку з листя кормової рослини.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Hesperiidae