НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Lycaena dispar (Haworth, 1802) - Дукачик непарний

Синонім
  • Papilio dispar Haworth, 1802
  • Papilio rutilus Werneburg, 1864
  • Chrysophanus batavus Oberthür, 1923
Народна назва
Червінець непарний, Синявець непарний
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений у помірній зоні Палеарктики. Трапляється в Європі та помірній Азії від Франції до Далекого Сходу Росії. В Україні повсюдно, на луках, зволожених степових ділянках, поблизу зрошувальних систем. Lycaena (Thersamonia) dispar rutila Werneberg, 1864 Західна Україна, крім Карпат, місцями звичайний, вологі болотисті й пустищні луки, IV-VI, VII-IX(2) (Канарський, 2007). Розмах крил 33-41 мм. Довжина переднього крила 16-20 мм. Верхня сторона крил вогненно-червона, у самиць з чорними плямами та інтенсивним темним напиленням зверху крил. У форми f. batava на передніх крилах є тільки по одній чорній точці, на задніх крилах характерна чорна облямівка. Нижня сторона передніх крил червоно-жовта або світло-руда, з широкою, попелясто-сірою, всередині покритою чорними плямами облямівкою; нижня сторона задніх крил блакитно-сіра, з червоно-жовтою облямівкою і синюватим нальотом біля основи. На передніх і задніх крилах перед облямівкою розташований ряд чорних, оточених білим, вічок. Гусениця темно-зелена зі світлими міжсегментними проміжками. Голова коричнева. Метелики літають від травня до початку липня та від середини липня до початку вересня у двох поколіннях. Трапляються на заплавних різнотравних лугах, берегах річок, пустирях, лісових галявинах, іноді залітає і на сухі поля з квітучою люцерною або конюшиною. Самиці відкладають яйця по одному або групами на нижній бік листків кормових рослин (щавель, ракові шийки).
Література
  • Журавчак Р.О. Стан вивчення та раритетна складова ентомофауни Рівненського природного заповідника та суміжних територій // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія. – 2011. – Вип. 31. – C.62-67.
    View source
  • Літопис природи. Природний заповідник «Медобори». 2018, т.26. – Гримайлів, 2019. – 509 с.
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Lycaenidae