НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Elkalyce argiades (Pallas, 1771) - Синявець Арґіад

Синонім
  • Papilio argiades Pallas, 1771
  • Cupido (Everes) argiades (Pallas, 1771)
  • Cupido puer Schrank, 1801
  • Lycaena amyntas (Denis & Schiffermüller, 1775)
  • Lycaena tiresias (Rottemburg, 1775)
  • Polyommatus amyntas (Denis & Schiffermüller, 1775)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Досить поширений на півночі Євразії вид. Ареал простягається від Центральної Європи до Японії. Західна Україна, крім вищих поясів Карпат, звичайний, узлісся, луки, степові й лісостепові біотопи, IV-IX(2-3) (Канарський, 2007). Довжина переднього крила 12-15 мм; розмах крил 22-34 мм. На зовнішньому краї задніх крил є дуже короткі, тонкі «хвостики». На нижньому боці задніх крил, біля основи «хвостика», є яскраво-помаранчеві плями. Постдискальний ряд низу переднього крила прямий, паралельний краю, складений з коротких штрихів. Низ крил світло-сірий з точками і рисками. Самець зверху синій, з вузьким чорним краєм і темними жилками, що відходять від краю. Самиця темно-бура, з помаранчевими плямами в анальному кутку заднього крила. Самиці першого покоління з синюватим нальотом біля основи крил. Особи першого покоління, як правило, дрібніші. Гусениця світло-зелена, з бурими цятками на спині і темними спинними лініями. Буває одне-два покоління. Метелики літають з кінця квітня до початку червня і з кінця червня по серпень. Кормовими рослина гусені є бобові рослини, зокрема лядвенець рогатий, лядвенець трясовинний, в'язіль барвистий, люцерна посівна, конюшина лучна, конюшина польова, астрагал солодколистий тощо. Зимує гусінь останнього віку.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Lycaenidae