НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Maculinea arion (Linnaeus, 1758) - Синявець Аріон

Синонім
  • Papilio arion Linnaeus, 1758
  • Lycaena arion (Linnaeus, 1758)
  • Lycaena fasciata Gillmer, 1904
  • Lycaena ligurica Wagner, 1904
  • Lycaena obscura Christ, 1877
  • Phengaris arion (Linnaeus, 1758)
  • Polyommatus arion (Linnaeus, 1758)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
IUCN: EN
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид спорадично поширений у Європі, Західній, Середній та Північній Азії від Іспанії до Афганістану та Японії. Відзначене суттєве зниження популяції у Європі. У деяких країнах зменшення сягає до 90%. У 1979 році вимер у Великій Британії, проте у 1983 році була започаткована програма з відновлення популяції виду. В Україні рідкісний і локальний — відомий із західної частини лісостепової зони, Карпат, Буковини, а також з Житомирської, Київської, Черкаської та Донецької областей. На більшій частині відомого ареалу в межах України за останні 40 років не відзначений, можливо, популяції виду там уже зникли. Maculinea arion (Linnaeus, 1758) Західна Україна, локальний, пасовищні й пустищні луки, низькотравні та наскельні степи, VI-VIII (Канарський, 2007). Розмах передніх крил — 34-42 мм. Крила самців світло-блакитні, у самиць — набагато темніші. На передніх крилах самців і самиць розташовано декілька темних плям, одна з яких знаходиться в центрі, а інші шість-вісім утворюють поперечний ряд по зовнішньому краю. Плями у самців мають видовженішу форму на відміну від самиць, у яких вони округлішої форми. На задніх крилах кількість плям менша або вони відсутні взагалі. Візерунок низу крил обох статей такий же як верхньої сторони, відмінність полягає у сіро-коричневому фоні крила. Низ задніх крил біля основи з блакитним напиленням. Метелики населяють луки різних типів, торфовища, луки, що примикають до верхових боліт. Рідше трапляється в сирих змішаних лісах, де обов'язково виростає кормова рослина гусениць (тирлич вузьколистий, материнка звичайна). Розвивається в одному поколінні за рік. Метелики літають з середини червня до середини серпня. Самиці відкладають поодинокі яйця на квіти або листя рослин. Стадія яйця триває близько 10 днів. Гусінь живиться квітами. Гусениці старших вікових груп живуть в гніздах мурах роду Myrmica (Myrmica ruginodis, Myrmica rubra, Myrmica laevinodis і Myrmica scabrinodis). Мурахи годують гусениць також як і своїх личинок, отримуючи натомість солодкі виділення. Гусениці часто поїдають личинок мурах. Гусениця зимує в гніздах мурах. Стадія лялечки триває близько 14-16 днів.
Література
  • Журавчак Р.О. Стан вивчення та раритетна складова ентомофауни Рівненського природного заповідника та суміжних територій // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія. – 2011. – Вип. 31. – C.62-67.
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Lycaenidae