НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Apatura ilia (Denis & Schiffermüller, 1775) - Мінливець малий

Синонім
  • Papilio ilia Denis & Schiffermüller, 1775
  • Apatura barcina Vérity, 1927
  • Apatura clytia (Denis & Schiffermüller, 1775)
  • Apatura vittelinae Fabricius, 1897
  • Iridis vulgaris Bergsträsser, 1771
  • Maniola julia Schrank, 1801
  • Tachyptera tremulae Herold, 1844
Народна назва
Райдужниця мала, Райдужниця тополева
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений у Євразії. В європі відомий всюди, окрім крайньої півночі та півдня. В Азії займає помірний пояс, а також субтропічний у Сіхідній Азії. В Україні живе всюди, окрім степової зони та Криму. Трапляється в листяних і мішаних лісах. Західна Україна, місцями звичайний, широколистяні та мішані ліси, VI-VIII (Канарський, 2007). Розмах крил від 6,4 до 7 см. Крила зверху бурі із білими плямами, частина яких зібрані у поперечну стрічку, яка йде через переднє і заднє крило. У задній частині заднього крила наявне невелике рудувате вічко. Колір крил змінюється із бурого до синього і фіолетового залежно від кута зору, що пов'язано із особливим розташуванням лусок, звідси і назва «мінливець». Для мінливця є характерним виражений статевий диморфізм. Самиці є лише трохи більшими за самців, мають більше коричневого відтінку та практично без синьо-фіолетового полиску зверху. Імаго можна побачити в лісах на галявинах, на степових ділянках, вздовж лісових доріг, у містах. Його улюблені місця — калюжі, тваринний послід, дерева, з яких витікає сік. Літає здебільшого у спекотні години. У прохолодну погоду метелики лишаються у своїх схованках. Імаго з'являються з початку червня до кінця липня, у південній частині ареалу розвивається друге покоління у сервпні-вересні. Гусениці живляться листям декількох видів верб, тополь, осикою.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Nymphalidae