НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Polygonia c-album (Linnaeus, 1758) - Щербатка с-біле

Синонім
  • Papilio c-album Linnaeus, 1758
  • Nymphalis c-album (Linnaeus, 1758)
  • Grapta agnicula Moore, 1872
  • Polygonia castanea Verity, 1950
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Західна Україна, звичайний, ліси, чагарники, узлісся, сади і парки, VI-VIII, VIII-V(1-2) (Канарський, 2007). Щербатка c-біле названа за особливу ознаку — наявність білої плями на нижньому боці заднього крила у формі латинської літери «c». Розповсюдження. Позатропічна Євразія до Японії включно, Північна Африка. Живе на території всієї Східної Європи крім поясу тундр і пустель. Трапляється в різноманітних природних біотопах, в лісах, на просіках, на сілгоспугіддях, на території міст і сіл і т.д. Піднімається в гори до 2000 м н.р.м. Вид є активним мігрантом. За рік розвивається в двох поколіннях. Біологія виду досить цікава. Метелики виходять з лялечок в кінці червня, при цьому серед особин с типовим забарвленням приблизно третину метеликів складає світла літня форма hutchinsoni (Robson). Ця форма має охристе забарвлення нижньої сторони крил і менш вщерблені краї крил. Метелики типової форми активні до пізньої осені, зимують і весною наступного року літають до початку червня. Особини літньої морфи, переважно, живуть тільки до кінця липня, а їхні нащадки — дрегу покоління — мають типову форму, з'яявляється на початку серпня і також зимує. Імаго живляться нектаром різних видів трав'янистих і чагарникових рослин. Самки, що перезимували, відкладають яйця по одному на різні види чагарників і трав'янистих рослин. Стадія яйця триває біля 5 днів. Гусениці тримаються звичайно на нижній стороні листків, рідше можуть скріплювати його зігнуті краї шовковою ниткою, створюючи укриття. Гусениці заляльковуються на кормових рослинах або в укритті. Лялечка вільна і кріписться головою вниз. Тривалість стадії лялечки — 9-15 діб.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Nymphalidae