НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Issoria lathonia (Linnaeus, 1758) - Підсрібник Латонія

Синонім
  • Papilio lathonia Linnaeus, 1758
  • Argynnis alba Spuler, 1901
  • Argynnis ardens Jachontov, 1911
  • Argynnis fervida Fritsch, 1912
  • Argynnis lathonia (Linnaeus, 1758)
  • Argynnis paradoxa Fuchs, 1899
  • Issoria erebina Oberthür, 1919
Народна назва
Перламутрівка польова
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид поширений в Європі, Північно-Західній Африці, Західній та Центральній Азії від Марокко до Північної Індії та Монголії. Трапляється по всій Україні у різних біотопах. Зрідка залітає у населені пункти. Issoria (Issoria) lathonia (Linnaeus, 1758) Західна Україна, звичайний, різноманітні відкриті біотопи, агроценози, IV-X(2-3) (Канарський, 2007). Довжина переднього крила 17-25 мм; розмах крил — 34-50 мм. Верхня сторона крил яскраво-руда (іноді червонувато-помаранчева), з чіткими чорними округлими плямами і сірувато-зеленуватим базальним затемненням. Низ задніх крил з жовтуватою прикореневою областю і дуже великими перламутровими плямами округлої форми. Постдискальна область іржаво-коричнева, з сімома центрованими точками; субмаргінальна область рудувата, з великими сріблястими плямами. Зовнішній край переднього крила зазвичай увігнутий. Статевий диморфізм виражений. Гусениця червонувато-сіра з білою або жовтуватою спинною і менш чіткою бічною смугами і з короткими шипами цегляно-червоного кольору. Метелики літають з травня по вересень. Трапляється на полях, вздовж доріг, на луках різних типів, в степах, іноді в населених пунктах. В горах піднімається до 2500 м над рівнем моря. За рік розвиваються 2-4 покоління. Самиці відкладають до 200 круглих, дрібних, блідо-жовтих яєць. Розташовують їх поштучно на нижню сторону листя кормових рослин або поруч з ними. Гусениці живляться фіалкою, еспарцетом, конюшиною, воловиком і малиною. Молоді гусениці заповзають в згорнуте опале листя, де і зимують.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Nymphalidae