НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Coenonympha iphis (Denis & Schiffermüller) 1776 - Сінниця іфіс

Синонім
  • Papilio glycerion Borkhausen, 1788
  • Coenonympha carpathica Hormuzaki, 1897
  • Coenonympha glycerion (Borkhausen, 1788)
  • Papilio iphis Denis & Schiffermüller, 1775
Народна назва
Сінниця ґліцеріон, Прочанок Глікеріон, Окатик ґліцеріон
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Coenonympha glycerion glycerion (Borkhausen, 1788) Coenonympha glycerion iphioides Staudinger, 1870 Вид поширений у лісовій зоні Східної Європи та Північної Азії, на Кавказі і Закавказзі, на Забайкаллі. В Україні трапляється у лісовій і на півночі лісостепової зонах та у Карпатах на висоті до 1000 м над рівнем моря. Західна Україна, місцями звичайний, узлісся, галявини, луки різних типів, VI-VII (Канарський, 2007). Довжина переднього крила 14-19 мм. Мешкає на узліссі, лісових полянах, біля доріг у змішаних та широколистяних лісах. Метелики літають з початку червня (в лісостепу і в Карпатах з кінця травня) по серпень. Самиці відкладають поодинокі яйця на кормові рослини. Кормовими рослинами є злакові Brachypodium sp., Briza media, Bromus erectus, Cynosurus cristatus, Deschampsia sp.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Nymphalidae