НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Coenonympha pamphilus (Linnaeus, 1758) - Сінниця звичайна

Синонім
  • Papilio pamphilus Linnaeus, 1758
  • Papilio lyllus Esper, 1805
Народна назва
Окатик звичайний
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Позатропічна Євразія. Звичайний і поширений вид, який, за винятком зони північних тундр, зустрічається по всій території Східної Європи. Західна Україна, звичайний, різноманітні відкриті й напіввідкриті біотопи, IV-X(3) (Канарський, 2007). Вид відрізняється великою індивідуальною та сезонною мінливістю і представлений широким діапазоном більш або менш різних форм. Довжина переднього крила 14-17 мм. Населяє луки різних типів, лісові узлісся, узбіччя доріг, лісові вирубки, галявини, береги річок, степу, пустирі, пасовища, сільськогосподарські угіддя, сади, парки, території населених пунктів і т. д. Відзначено також на малопридатних для розвитку булавоусих лускокрилих біотопах — піщаних морських узбережжях Чорного моря і супутніх солончаках. Імаго зрідка харчуються нектаром різних чагарникових і трав'янистих медоносів. За рік розвиваються кілька поколінь, кількість яких залежить від широти ареалу і сезонних умов. На півночі розвивається в одному поколінні і час льоту метеликів припадає на липень. У середній смузі розвивається зазвичай два покоління і час льоту імаго припадає із середини травня до третьої декади червня, а також із середини липня до середини вересня. На півдні ареалу, а також у роки із жарким літом і теплою осінню буває до трьох поколінь, і строки льоту метеликів двох останніх можуть перекриватися і затягуватися до початку жовтня. Гусениці розвиваються дуже нерівномірно, внаслідок чого чіткі межі часу літа окремих поколінь можуть бути відсутніми. На Кавказі метеликів, що тільки що вийшли з лялечки, можна натрапити з початку травня до середини листопада. Самки відкладають яйця на злакові поблизу від поверхні ґрунту. Яйця діаметром 0,9 мм, при висоті 1,1 мм. Стадія яйця близько 6 днів. Гусениці останнього покоління розвиваються із зимівлею з липня-вересня до квітня-травня наступного року, харчуються переважно вночі. Гусениці можуть бути салатного, зеленого і буро-зеленого кольору. Стадія гусениці триває 19-21 день. Заляльковуються на стеблах травинок низько над землею. Кормові рослини: пахуча трава звичайна, куцоніжка (Brachypodium sp.), гребінник звичайний (Cynosurus cristatus), грястиця збірна, грястиця (Dactylis sp.), Deschampsia cespitosa, щучник звивистий, щучник, костриця овеча, костриця червона, вівсяниця, біловус, тонконіг однорічний, тонконіг. Лялечки, переважно, зеленого кольору, але зрідка зустрічаються також бурого кольору з білими смугами.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Nymphalidae