НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Arctornis l-nigrum Müller, 1764 - Хвилівка Л-чорне

Синонім
  • Phalaena l-nigrum Muller, 1764
  • Arctornis nivosa (Denis & Schiffermüller) 1775
  • Arctornis v-nigrum Fabricius, 1775
  • Bombyx v-nigrum Fabricius, 1775
  • Laria v-nigrum (Fabricius, 1775)
  • Orgya v-nigrum (Fabricius, 1775)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Поширений в Європі та Азії на схід до Японії. Трапляється у світлих, не надто старих листяних лісах, особливо на узліссях, на теплих схилах і у вологих днищах долин. Україна: Донбас (Геряк, Дем’яненко, Коновалов, Мартинов Вч.В., 2015). Розмах крил 35-45 мм. Метелики мають яскраво-білі, злегка напівпрозорі передні крила, на яких помітна чорна літера «L» посередині, зміщена від переднього краю. Гусениці завдовжки близько 50 міліметрів. Їхнє тіло дещо сплюснуте й забарвлене в червоно-коричневий або сірувато-коричневий колір з деякими жовтими або помаранчевими плямами. Перші три сегменти сильно поросли численними довгими іржаво-червоними та чорними волосками, через що вони здаються значно товщі, ніж решта тіла. Пучки білого волосся ростуть з боків і ззаду на четвертому, п'ятому, дев'ятому, десятому і одинадцятому сегментах тіла. Крім того, у тварин є коричневі пучки волосся на шостому-восьмому сегментах. Імаго літає з травня по липень. Гусениць можна зустріти з вересня і після сплячки до травня наступного року. Гусениці живляться листям бука звичайного (Fagus sylvatica), липи дрібнолистої (Tilia cordata), дуба звичайного (Quercus robur), верби козячої (Salix caprea) та інших листяних порід дерев.
Література
  • Геряк Ю.М., Канарський Ю.В., Коваль Н.П. Лускокрилі надродини Noctuoidea (Lepidoptera, Insecta) Ужанського національного природного парку // Наукові записки Державного природознавчого музею. - Львів, 2013. - 29. - С.19-32.
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Erebidae