НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Sympecma fusca (Vander Linden, 1823) - Сіролютка руда

Синонім
  • Agrion fusca Vander Linden, 1820
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Вид розповсюджений переважно в європейському Середземномор'ї, а також в Центральній і Східній Європі аж до Уралу. На відміну від більшості інших видів бабок, зимує не на стадії личинки, а на стадії імаго. Статевий диморфізм не виражений. Крила довжиною 20-22 мм. Тіло струнке, черевце довжиною 27-29 мм. Основне забарвлення від світло-бежевого до коричневого кольору. Личинка живе в стоячих водоймах глибиною до 1 метра. Літ імаго, що перезимували починається в квітні-травні. Спаровування триває від декількох хвилин до пів години. Потім самка відкладає яйця на відмерлі частини водних рослин. За хвилину самка відкладає 4-5 яєць, за день в різних місцях до 350 яєць. Розвиток яєць довжиною 1 мм триває від 3-х до 6-ти тижнів.
Література
  • Горб С.Н., Павлюк Р.С., Спуріс З.Д. Бабки (Odonata) України: фауністичний огляд // Вісник зоології. – 2000. – Окремий випуск №15. – 154 с.
    View source
  • Смірнов Н. А. Бабки (Odonata) озера Кругле болото та його околиць (Чернівецька область) // Моніторинг та охота біорізноманіття в Україні / Серія "Conservation Biology in Ukraine". - 2020. - Вип. 16, Т. 2 - С.189-196.
  • Членистоногі природного заповідника «Розточчя» / Різун В.Б., Геряк Ю.М., Гірна А.Я., Годунько Р.Й., Канарський Ю.В., Капрусь І.Я., Коновалова І.Б., Ліщук А.В., Мартинов В.В., Мартинов О.В., Мателешко О.Ю., Меламуд В.В., Нікуліна Т.В., Пушкар Т.І., Стрямець Г.В., Трач В.А., Філик Р.А., Чумак В.О., Шрубович Ю.Ю., Яницький Т.П. – Львів, 2010. – 395 с.
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Odonata
Lestidae