НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Buxbaumia viridis (DC.) Moug. & Nestl. - Буксбаумія зелена

Синонім
  • Buxbaumia aphylla var. viridis DC.
  • Buxbaumia indusiata Brid.
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
Be (I); Reg
Цінність виду
Примітки
Вид уключено в Додаток І до Бернської конвенції (Bern…, 1979) та до Європейської директиви з охорони природних місцезростань та дикої фауни і флори (The European..., 1992) як «види рослин, що підлягають особливій охороні», до Червоної книги європейських бріофітів як вразливий (Red..., 1995; Бойко, 2008) та Червоного списку мохоподібних України з 3-ю категорією рідкісності (Бойко, 2010).
Детально
Не має видимого зелених листків, а тільки сету та коробочку. Коробочка крупна міцна, нахилена, молода - зелена, сумка - коричнева, 5-8 мм. Росте на гнилій деревині. Є індикатором старовікових лісів. Рідкісний реліктовий вид на південній межі європейської частини ареалу. За даними літературних джерел вид у Чернівецькій області відомий з одного місцезнаходження.
Література
  • Улична К.О. Зведений список листяних мохів Чернівецької області УРСР // Наукові записки Природознавчого музею Львівського філіалу АН УРСР. - Львів, 1956. - 5. - С.126-144.
    View source
  • Чорней І.І., Буджак В.В., Токарюк А.І., Волуца О.Д. Хорологія раритетного біорізноманіття Буковини. Частина І: Архегоніати. – Чернівці: Друк-Арт, 2014. – 128 с.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Buxbaumiales
Buxbaumiaceae