НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Bunias orientalis L. - Свербига звичайна

Синонім
  • Bunias perennis Sm.
  • Bunias winterli Schult.
  • Laelia orientalis (L.) Desv., 1815
  • Laelia orientalis Rchb.
Народна назва
Свербига східна, Порчак звичайний, Порчак, Свербигуз звичайний, Свербігуз, Гірчак, Грецики, Грицай, Грицик, Катран, Ріпак
Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Інвазійний вид
Примітки
Детально
Багаторічна, рідше дворічна, трав'яниста рослина родини Капустяних. Велика рослина заввишки до метра та більше, із списоподібно-стрілоподібними в основі нижніми листками, яскраво-жовтими квітками, зібраними у верхівковий зонтик, і покритими темними бородавочками стеблами та плодами. Їстівна рослина, на смак нагадує хрін, застосовується у свіжому стані в салатах, а також у вареному та сушеному вигляді. Початково поширена, ймовірно, на Кавказі, у XXI столітті ця рослина трапляється майже по всій Європі та Західному Сибіру, а також на сході та заході Північної Америки. На розширення ареалу в Європі суттєво вплинули війни — свербигу використовували як фураж російські війська, ненавмисно переносячи її плоди на великі відстані.
Література
  • Кузярін О.Т. Судинні рослини території торфовища "Білогорща” (м. Львів) // Наукові основи збереження біотичної різноманітності. - 2010. - Т.1(8), №1. - С.75-90.
    View source
Експерти
  • Олександр КУЗЯРІН к.б.н., e-mail: kuzyarin@gmail.com

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Tracheophyta
Euphyllophytina
Magnoliopsida
Brassicales
Brassicaceae