НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Tettigonia viridissima (Linnaeus, 1758) - Коник зелений

Синонім
  • Gryllus viridissimus Linnaeus, 1758
  • Conocephalus viridissimus (Linnaeus, 1758)
  • Locusta viridissima (Linnaeus, 1758)
  • Eumenymus vaucherianus Pictet, 1888
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Поширений в Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Довжина тіла імаго коливаєтья від 27 до 42 мм. Тіло і ноги світлозеленого кольору. Вусики щетинковидні, довші за тіло, на кінцях рудуваті. Голова з добре відособленою, стислою з боків вершиною тімені. Ротовий апарат гризучого типу. Надкрила значно виступають за кінець черевця і яйцекладу. Передньоспинка з пласким або опуклим верхом — диском і пласкими, опущеними донизу бічними лопатями. Орган слуху розташований на гомілках передніх ніг. Чітко виражений статевий диморфізм. Самці менші самок. Яйцеклад сплюснутий з боків, мечевидного (шаблевидного) типу, довжиною від 22 до 32 мм. Надкрила самця з органом стрекотіння, який розташований у їх основи і складається з дзеркальця — прозорої резонуючої мембрани, розвиненішої на правому надкрилі, і стридуляційної частини — видозміненої передньої анальної жилки, яка на лівому надкрилі знизу зазубрена. Ліве надкрило завжди лежить поверх правого. Личинка є зменшеною копією дорослої особини з недорозвиненими крилами і яйцекладом (у самиць). Зелені коники найбільшу активність демонструють наприкінці дня та вночі. Харчуються переважно дрібними двокрилими та метеликами, але навесні можуть завдати шкоди, виїдаючи молоді бруньки, листя та цвіт на винограді та ягідних кущах. Трапляються на лісових луках, галявинах, узліссях, сінокосах, городах тощо. У степу трапляються на поливних ділянках та долинах із соковитою рослинністю
Література
  • Заморока А.М. (ред.), Шумська Н.В., Бучко В.В., Дмитраш-Вацеба І.І., Маланюк Б.В., Смірнов Н.А. Біота лучних степів Бурштинського Опілля. Видавництво "Симфонія Форте", Івано-Франківськ, 2018, 212 с.
    View source
  • Членистоногі природного заповідника «Розточчя» / Різун В.Б., Геряк Ю.М., Гірна А.Я., Годунько Р.Й., Канарський Ю.В., Капрусь І.Я., Коновалова І.Б., Ліщук А.В., Мартинов В.В., Мартинов О.В., Мателешко О.Ю., Меламуд В.В., Нікуліна Т.В., Пушкар Т.І., Стрямець Г.В., Трач В.А., Філик Р.А., Чумак В.О., Шрубович Ю.Ю., Яницький Т.П. – Львів, 2010. – 395 с.
  • Liana A. Prostoskrzydłe (Orthoptera) Roztocza // Fragmenta Faunistica. – Warszawa, 1994. – T.37, №5. – S.141-165.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Orthoptera
Tettigoniidae