НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Macroglossum stellatarum (Linnaeus, 1758) - Язикан звичайний

Синонім
  • Sphinx stellatarum Linnaeus, 1758
  • Macroglossa stellatarum (Linnaeus, 1758)
  • Macroglossa nigra Cosmovici, 1892
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Європа, Північна Африка, пд.-зх. і середня смуга Азії, Північна Індія, пд. Далекого Сходу. У Південно-Східній Азії відсутній. В Россії відомий з європейської частини на північ до Карелії і Комі, на Кавказі, Південному і Середньому Уралі, півдні Західного Сибіру, в Приамур'ї (південь Амурської області і Хабаровськ), Приморря і на Сахаліні. В північних районах трапляються лише мігруючі особини, залітають аж до Сиктивкару, Якутська і Алеутських островів. У зимові місяці мігруючі метелики можуть попадатися значно південніше свого звичайного ареалу, наприклад, в Південній Індії. Трапляється в теплих біотопах, на узліссях. Вид здатен до далеких міграцій. Розвиваються два покоління протягом року. Перше покоління метеликів (літ з початку травня до середини липня) складається в основному з особин, що прилітають з півдня, а частина метеликів другого покоління (літ з кінця серпня до кінця жовтня) восени мігрує на південь. Гусениці розвиваються на маренках і зірочниках: перше покоління — з вересня до жовтня (зимує лялечка або імаго), друге покоління — з червня до серпня.
Література
  • Kanarskyi Yu., Geryak Yu. Macrolepidoptera (Insecta, Lepidoptera) of the Pozhyzhevska site in Chornogora Mts // Scientific principles of biodiversity conservation. – 2014. – Vol.5(12), №1. – P.145-162.
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Sphingidae