НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Smerinthus ocellatus (Linnaeus, 1758) - Бражник очкастий

Синонім
  • Sphinx ocellata Linnaeus, 1758
  • Smerinthus ocellata (Linnaeus, 1758)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Передні крила з витягнутою вершиною і з вирізкою на нижній частині зовнішнього краю, з темними розмитими плямами і світлими полями. Задні крила червоно-рожеві, з синіми плямами, схожими на око, облямоване чорним кругом (звідси і назва), по одній плямі на крилі. На спинці велика темно-бура пляма. Черевце товсте, загострене. У розмаху крил 75-80 мм. Доросла гусениця сизо-зелена або жовто-зелена, велика, товста, з синьо-зеленим рогоподібним виростом на задньому членику черевця, з білими косими смужками по боках кожного сегмента. Спереду тіло звужене. Голова з двома жовтими вигнутими лініями. Довжина гусениці 70 мм, ширина- 10-11 мм. Заляльковується в ґрунті. Протягом року розвивається одне покоління. В кінці травня — на початку червня вилітає метелик. Поширений бражник переважно в Поліссі і Лісостепу України, шкодить у липні — серпні; об'їдає листя яблуні в плодових розсадниках і молодих садах, залишаючи лише черешки.
Література
  • Шацьке поозер’я. Тваринний світ: кол. моногр. / А.-Т.В. Башта, В.К. Бігун, М.Г. Білецька [та ін.]; за ред. П.Я. Кілочицького. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. - 610 с. (Електронне видання на CD-ROM)
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Sphingidae