НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Abietinella abietina (Hedw.) Fleisch. - Абієтінеля ялицева

Синонім
  • Thuidium abietinum (Hedw.) Schimp.
  • Hypnum abietinum Hedwig, Sp. Musc. Frond.,
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Дернинки не щільні, жовті або бурувато-зелені. Стебло густо, правильно одноперисте, висхідне до прямостоячого, галузки двобічно відстоять. Парафілії численні, прості або розгалужені. Стеблові листки з коротко збігаючої основи раптом витягнуті в коротку ланцетну верхівку, з 2-4 повздовжніми складками, по краю в основі листка відгорнуті, у верхівці з зубчиками. Жилка міцна, закінчується у звуженій частині листка. Клітини листка потовщені, з обох боків з однією папілою, в основі листка оранжеві. Галузкові листки дрібніші, яйцеподібно-ланцетні, з відгорнутими краями, кінцева клітина на верхівці з двома, рідше з однією папілою. Коробочка циліндрична. Спори 12-16 мкм, густопапілозні. Дводомний вид. [Бойко М.Ф. 2009]
Література
  • Бойко М.Ф. Мохообразные в ценозах степной Европы: Монография. - Херсон: Айлант, 1999. -160.с.
  • Кузярін А.Т. Мохоподібні (Marchantiophyta, Bryophyta) території торфовища "Білогорща" (Розточчя) // Наукові записки Державного природознавчого музею. - Львів, 2010. - 26. - С.113-122.
    View source
  • Улична К.О. Зведений список листяних мохів Чернівецької області УРСР // Наукові записки Природознавчого музею Львівського філіалу АН УРСР. - Львів, 1956. - 5. - С.126-144.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Hypnales
Thuidiaceae