НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Arctia caja (Linnaeus, 1758) - Ведмедиця кайя

Синонім
  • Phalaena caja Linnaeus, 1758
  • Bombyx caja Linnaeus, 1758
  • Chelonia caja (Linnaeus, 1758)
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Ведмедиця Кайя поширена по всій Європі (на північ сягає Лапландії), в Азії та Північній Америці. Піднімається в гірські місцевосці до 2000 м над рівнем моря. Полюбляє вологі місця, тому часто її можна зустріти в долинах річок, а також в садах та парках. Вид є нічним, і зазвичай його можна побачити лише коли він прилітає на світло. Гусениця з довгими волосками трапляється набагато частіше. Довжина до 60 мм. Якщо її потурбувати, вона прикидається мертвою. Живиться різноманітними рослинами, особливо часто трапляється на малині, чорниці, калині, жимолості, вересі і рокитнику. Розмах крил від 45 до 65 мм. Передні крила коричневі з білим малюнком (який інколи відсутній), задні — оранжеві з чорними плямами (в спокої передні крила прикривають задні). Яскраве забарвлення слугує для відлякування хижаків, оскільки, як і в більшісті яскраво забарвлених комах, гемолімфа цього виду отруйна. Також забарвлення слугує для відлякування птахів: коли птах наближається до метелика, він розкриває крила, демонструючи яскраву задню пару. Доки птах отямлюється від різкої зміни, метелик встигає втекти. В липні метелики відкладають яйця великими блакитнувато-білими групами на нижню сторону листків. Гусениці виходять в серпні. Вони зимують в ґрунті. Заляльковуються в червні-липні наступного року. Імаго виходять в липні-серпні.
Література
  • Геряк Ю.М., Канарський Ю.В., Коваль Н.П. Лускокрилі надродини Noctuoidea (Lepidoptera, Insecta) Ужанського національного природного парку // Наукові записки Державного природознавчого музею. - Львів, 2013. - 29. - С.19-32.
    View source
  • Werchratski J. Motyle większe Stanisławowa o okolicy // Sprawozdanie Komisyi Fizyjograficznej. – Kraków, 1893. – 28 – S.167-266.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Animalia
Eumetazoa
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Lepidoptera
Erebidae