НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Leptobryum pyriforme (Hedw.) Wils. - Лептобріум грушоподібний

Синонім
  • Webera pyriformis Hedw.
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Дернинки м’які, дуже шовково-блискучі, зелені або жовто-зелені, до 2-3 см заввишки. Стебла тонкі, з ризоїдами, на верхівці листки зібрані чубком. Листки шилоподібні до лінійно-ланцетних, довгі і вузькі, з дуже широкою жилкою, яка виповнює верхівку листка. Клітини листка вузькі і дуже довгі. Коробочка грушоподібна, з довгою шийкою, коричнева, блискуча, на довгій блискучій коричневій ніжці. Кришечка дрібна, з бородавочкою. Зубці екзостопа папілозні, ендостом з дірчастими виростами та війками з довгими причіпками. На ризоїдах або в пазухах листків є пурпурово забарвлені бульбочки вегетативного розмноження. Різнодомний вид. (Бойко М.Ф., 2009)
Література
  • Данилків І.С., Рабик І.В. Мохоподібні (Bryophyta) природного заповідника «Медобори» // Чорноморський ботанічний журнал. – 2007. - Т.3, №1. - С.85-99.
    View source
  • Загороднюк Н.В. Мохоподібні в екотопах ландшафтного заказника «Саги» (Херсонська область) // «Біорізноманіття: теорія, практика та методичні аспекти вивчення у загальноосвітній та вищій школі» мат-ли Всеукр. наук.-практ. конф. - Полтава: ФОП Гаража М.Ф., 2017. - С.103-106.
    View source
  • Кузярін А.Т. Мохоподібні (Marchantiophyta, Bryophyta) території торфовища "Білогорща" (Розточчя) // Наукові записки Державного природознавчого музею. - Львів, 2010. - 26. - С.113-122.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Splachnales
Meesiaceae