НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Platyhypnidium riparioides (Hedw.) Dix. - Платігіпнідіум берегоподібний

Синонім
  • Platyhypnidium rusciforme Fleisch.
  • Rhynchostegium riparioides (Hedw.) Cardot
  • Eurhynchium rusciforme (Hedw.) Dix.
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Дернинки не щільні, міцні, плоскі або подушкоподібні, від жовто-зелених до темнозелених, дещо блискучі. Стебло товсте, лежаче або плаваюче, в нижній частині без листків, галузисте, з столонами і довгими, дугоподібними галузками. Листки відстоять, жорсті, яйцеподібні, пилчасті, плоскі, коротко загострені. Жилка міцна, закінчується перед верхівкою листка. Клітини листка прозенхіматичні, 1:8-15, у верхівці коротші, в основі листка і в кутах основи прямокутні і видовжено-шестикутні, товстостінні, двошарові, оранжеві, з порами. Галузкові листки дрібніші. Коробочка нахилена, яйцеподібна, горбата, коричнева, на товстій, гладенькій ніжці. Кришечка з товстим, довгим дзьобиком. Перистом подвійний. Однодомний вид. (Бойко М.Ф., 2009)
Література
  • Гапон С.В. Мохоподібні та мохова рослинність заказників Лісостепу України // Вісник проблем біології і медицини. - 2016. - Вип. 2(3). - С.66-69.
    View source
  • Улична К.О. Зведений список листяних мохів Чернівецької області УРСР // Наукові записки Природознавчого музею Львівського філіалу АН УРСР. - Львів, 1956. - 5. - С.126-144.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Hypnales
Brachytheciaceae