НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Ctenidium molluscum (Hedw.) Mitt. - Ктенідіум м’який

Синонім
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Бореальний панбореальний вид. Рідкісний вид. Дернинки м’які, щільно переплетені, від зелених до коричнюватих, блискучі. Стебло повзуче, до 10 см завдовжки, правильно перисто розгалужене, з шилоподібними парафіліями біля розгалужень, з тонкими прямими або зігнутими галузками, що вкорочуються до верхівки листка. Листки збіжні, раптово звужені в довгу, серпоподібно зігнуту верхівку, не складчасті або з неясними складками, гостропилчасті. Жилка подвійна і коротка або непомітна. Клітини листка від висунутих верхніх кутів з обох боків, особливо на спинному боці, папілозні, в основі листка потовщені, в кутах основи квадратні і короткопрямокутні, жовті, з товстими стінками. Коробочка видовжено-яйцеподібна, горбата, на червоній ніжці. На вапнистих субстратах. Дводомний вид. (Бойко М.Ф., 2009)
Література
  • Рабик І.В., Данилків І.С. Мохоподібні (Hepaticophyta, Bryophyta) болота Немирів // Наукові записки Державного природознавчого музею. - Львів, 2008. - 24. - С.115-126.
    View source
  • Улична К.О. Зведений список листяних мохів Чернівецької області УРСР // Наукові записки Природознавчого музею Львівського філіалу АН УРСР. - Львів, 1956. - 5. - С.126-144.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Hypnales
Hypnaceae