НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Sciurohypnum populeum (Hedw.) Ignatov & Huttunen - Сціурогіпнум тополевий

Синонім
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
No status defined
Цінність виду
Примітки
Детально
Дернинки щільні або досить не щільні, жовті, бурувато-зелені, блискучі. Стебло повзуче, столоноподібне, з пучками ризоїдів, розгалужене. Листки густо розташовані, майже не збігають, яйцеподібно-ланцетні до вузько-трикутних, поступово або раптово звужені в довгу, звивисту, слабкопилчасту верхівку, не складчасті, цілокраї або у верхівці зубчасті. Жилка закінчується у верхівці листка або виходить коротким гострячком. Клітини прозенхіматичні, 1:6-8, у ледь випуклих кутах основи листка квадратні і прямокутні, зелені. Листки галузок дрібніші, не збіжні, ланцетно-шилоподібні, по всьому краю або до середини тонкопилчасті. Коробочка яйцеподібна, зігнута, на ніжці з бородавками у верхній частині. Спори до 15 мкм, тонкопапілозні. Дводомний вид. (Бойко, 2009)
Література
  • Данилків І.С., Рабик І.В. Мохоподібні (Bryophyta) природного заповідника «Медобори» // Чорноморський ботанічний журнал. – 2007. - Т.3, №1. - С.85-99.
    View source
  • Улична К.О. Зведений список листяних мохів Чернівецької області УРСР // Наукові записки Природознавчого музею Львівського філіалу АН УРСР. - Львів, 1956. - 5. - С.126-144.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Bryophyta
Bryopsida_unranked_taxon
Bryopsida
Hypnales
Brachythecioideae