НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Epipactis helleborine (L.) Crantz - Коручка чемерникоподібна

Синонім
  • Serapias helleborine L.
  • Epipactis kezlinekii Batou
Народна назва
Коручка широколиста, Коручка морозниковидна, Дремлик широколистий
Зображення
Природоохоронний статус
CITES (II); RDBUkr: Неоцінені
Цінність виду
Лікарська рослина; Декоративний вид; Медодайні рослини
Примітки
Охороняється у Польщі.
Детально
Ареал виду широкий, він охоплює помірні та субтропічні зони Європи, Азії та Північної Африки. Це найпоширеніша орхідея Центральної Європи, вона занесена і до Північної Америки, де також прижилася. В Україні цей вид зустрічається у Карпатах, лісовій, лісостеповій зоні, Гірському Криму. В степовій зоні він зростає лише по лісовим острівцям, розкиданим вздовж берегів великих річок. Коручка чемерникоподібна трапляється у хвойних, мішаних та листяних лісах, в тому числі і вторинних. Цю рослину знаходили навіть на покинутих териконах. Рослина тіньолюбна, надає перевагу помірно зволоженим ґрунтам, багатим на вапно, але не вимоглива до їх родючості — зростає як на добре угноєних, так і на бідних. Кореневище цієї орхідеї утворює мікоризу. Розмножується насінням і вегетативно (кореневищем). Квітне у червні-вересні. Запилення відбувається за допомогою мух, мурах, жуків, джмелів та ос Vespula vulgaris і Dolichovespula sylvestris. Плодоносить у липні-жовтні. Насіння переноситься вітром на далеку відстань. Відомі гібриди цього виду з коручкою болотною, пурпуровою, дрібнолистою, темно-червоною і булаткою великоквітковою. Трав'яниста рослина 20-100 см заввишки, гемікриптофіт. Кореневище коротке. Стебло пряме, добре улиснене. Листки (4-10 штук) яйцеподібної або ланцетної форми, з дуговим жилкуванням. Суцвіття — густа китиця, що складається з 12-50 зеленкувато-пурпурових або блідо-рожевих квіток. Приквітки ланцетні. Зовнішні листочки оцвітини яйцеподібно-ланцетні, 10-13 мм завдовжки, внутрішні — коротші і ширші. Губа коротша від інших листочків оцвітини. Зав'язь слабко опушена. Плід — видовжена коробочка. Насіння дрібне, пилоподібне, в кожному плоді міститься близько 10 000 насінин. В Україні охороняється у наступних заповідниках і національних парках: Карпатському, Дунайському, Канівському, Поліському, Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, Рівненському, «Мис Мартьян», «Розточчя», «Медобори», Карпатському, Шацькому, Вижницькому, Ужанському, «Синевир», «Подільські Товтри» та «Святі гори». Рослина доволі стійка до антропогенного навантаження, на скорочення чисельності впливають переважно зміна середовища та безпосереднє винищення заради букетів. Коручку чемерникоподібну інколи вирощують як лікарську та декоративну рослину, зокрема в Україні цей вид можна побачити в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка, в ботанічних садах Харківського, Донецького, Чернівецького університетів.
Література
  • Волуца О.Д., Чорней І.І. Родина зозулинцеві у флорі північної Бесарабії // Заповідна справа в Україні. - 2009. - т.15, вип.2. - С.26-31.
    View source
  • Гребенщиков В.О., Пахарь У.В. Знахідки рослин, занесених до Червоної книги України, в НПП «Черемоський» та на сусідніх територіях Путильського району // Знахідки рослин і грибів Червоної книги та Бернської конвенції (Резолюція 6). – Т. 1 (Серія: «Conservation Biology in Ukraine»; вип. 11). – Київ - Чернівці: Друк Арт, 2019. – C.214-215.
    View source
  • Кагало О.О., Загульський М.М., Зеленчук А.Т., Сичак Н.М. Судинні рослини державного заказника «Лиса гора та гора Сипуха» в Золочівському районі Львівської області // Наукові основи збереження біотичної різноманітності / Тематичний збірник Інституту екології Карпат НАН України. – Львів: Ліга-Прес, 2006. – Вип. 6. – С.66-81.
  • Кузярін О.Т. Судинні рослини території торфовища "Білогорща” (м. Львів) // Наукові основи збереження біотичної різноманітності. - 2010. - Т.1(8), №1. - С.75-90.
    View source
  • Літопис природи. Природний заповідник «Медобори». 2018, т.26. – Гримайлів, 2019. – 509 с.
  • Літопис природи. Природний заповідник «Розточчя». 2018, т.32. – Івано-Франкове, 2019. – 000 с.
  • Морошан О.Р. Знахідки видів грибів та рослин, занесених до Червоної книги України, на території західних областей України // Знахідки рослин і грибів Червоної книги та Бернської конвенції (Резолюція 6). – Т. 1 (Серія: «Conservation Biology in Ukraine»; вип. 11). – Київ - Чернівці: Друк Арт, 2019. – C.293-295.
    View source
Експерти
  • Олександр КУЗЯРІН к.б.н., e-mail: kuzyarin@gmail.com

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Tracheophyta
Euphyllophytina
Magnoliopsida
Asparagales
Orchidaceae