НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Orchis purpurea Huds. - Зозулинець пурпуровий

Синонім
  • Orchis pontica Fleischm. et Hand.-Mazz.
  • Orchis brachiata Gilib.
  • Orchis fuscescens Stephan
Народна назва

Зображення
Природоохоронний статус
CITES (II); RDBUkr: Вразливі
Цінність виду
Лікарська рослина; Декоративний вид
Примітки
Детально
Європейсько-середземноморський вид на пн. межі диз’юнктивного ареалу. Ареал виду та його поширення в Україні: Атлантична і Середня Європа, Середземномор’ я, Мала Азія, Кавказ, Крим. В Україні — Карпати (Свидовець, Вулканічні Карпати), Передкарпаття, Прут-Дністровське межиріччя, Зх. Поділля (Вороняки, Гологори, Опілля), Волинська височина та Гірський Крим. Адм. регіони: Лв, Ів, Тр, Зк, Чц, Кр. Чисельність та структура популяцій: На Зх. України з 23 місцезнаходжень втрачено близько половини. Чисельність решти популяцій коливається від 1 до 120 різновікових особин. Популяції у Гірському Криму численні — до 10–15 особин на 100 м2, але з переважанням вегетативних особин. Стан популяцій у лісових фітоценозах залежить від зімкнутості крон — у затінених місцях трапляються лише поодинокі особини, а на добре освітлених ділянках щільність зростає до 3–5 особин на м2. Причини зміни чисельності: Рекреація, випасання, вирубування лісів, викопування бульб як лікарської сировини, забудова, розорювання. Умови місцезростання: Дубові та букові ліси (кл. Quercetea pubescentipetraeae та Querco-Fagetea), сухі узліснені фітоценози кл. Trifolio-Geranietea sanguinei, проникає в ксеротермні угруповання кл. Festuco-Brometea. Росте переважно на бурих лісових ґрунтах і малопотужних чорноземах на вапняках-рендзинах. Мезофіт. Загальна біоморфологічна характеристика: Геофіт. Багаторічна трав’яна рослина до 80 см заввишки, з довгасто-яйцеподібними бульбами. Листки від обернено-яйцеподібних до широколанцетних; ясно-зелені, зібрані біля основи стебла у розетку. Суцвіття колосоподібне, спочатку конічно-звужене, згодом циліндричне, до 25 см завдовжки. Квітки великі, рожево-пурпурові. Цвіте у травні–липні. Плодоносить у червні–липні. Розмножується насінням, яке не має періоду спокою і проростає за наявності відповідних умов. Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесено до Додатку II CITES. Охороняється у Карадазькому, Кримському, Ялтинському гірсько-лісовому, «Мис Мартьян» ПЗ, у заповідних об'єктах загальнодержавного та місцевого значення. Необхідний облік, моніторинг та охорона місцезростань, культивування в ботанічних садах з метою репатріації в природні місцезростання. Заборонено заготівлю рослин, порушення умов місцезростання. Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Культивують в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України. Господарське та комерційне значення: Декоративне, лікарське.
Література
  • Волуца О.Д., Чорней І.І. Родина зозулинцеві у флорі північної Бесарабії // Заповідна справа в Україні. - 2009. - т.15, вип.2. - С.26-31.
    View source
  • Кагало О.О., Загульський М.М., Зеленчук А.Т., Сичак Н.М. Судинні рослини державного заказника «Лиса гора та гора Сипуха» в Золочівському районі Львівської області // Наукові основи збереження біотичної різноманітності / Тематичний збірник Інституту екології Карпат НАН України. – Львів: Ліга-Прес, 2006. – Вип. 6. – С.66-81.
Експерти
  • Олександр КУЗЯРІН к.б.н., e-mail: kuzyarin@gmail.com

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Tracheophyta
Euphyllophytina
Magnoliopsida
Asparagales
Orchidaceae