НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Gymnadenia conopsea (L.) R.Br. - Билинець довгорогий

Синонім
  • Orchis conopsea L.
  • Dactylodenia comigera (Rchb.) Aver.
  • Gymnadenia anisoloba Peterm.
Народна назва
Билинець комарниковий
Зображення
Природоохоронний статус
CITES (II); RDBUkr: Вразливі
Цінність виду
Лікарська рослина; Декоративний вид; Медодайні рослини
Примітки
Ця орхідея знаходиться під охороною у Литві, Латвії, Смоленській області Росії, Білорусі, Польщі та Словаччині. Билинець комарниковий занесено до Додатку ІІ Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).
Детально
Євразійський рівнинно-альпійський вид, ареал якого охоплює Середню Європу (в Альпах до висоти 2500 м, у Татрах — до 1587 м), Середземномор'я, Кавказ, Малу, Східну і Центральну Азію, Сибір, Далекий Схід, Сахалін, Японські острови. В Україні трапляється досить часто в Карпатах, також поширений в Гірському Криму, Розточчі, Опіллі, Лісостепу, Поліссі. Карпатські популяції повночленні з перевагою генеративних особин. Рослина світлолюбна, помірно вологолюбна, віддає перевагу ґрунтам з високим вмістом кальцію. Зростає у лісовому, субальпійському й нижній смузі альпійського поясу, на гірських луках, у світлих лісах, чагарниках, по краях осоково-сфагнових боліт, на відслоненнях вапнякових порід, по берегах холодних гірських джерел і струмків. Розмножується переважно насінням, дуже рідко вегетативним шляхом (поділом бульб). Квітне у червні-липні, запилюється мухами, бджолами, денними та нічними метеликами (ентомофіл). Плодоносить у серпні-жовтні, насіння завдяки надзвичайно малій вазі легко поширюється вітром (анемохорія). Перші три роки сіянці розвиваються під землею, згодом утворюють листкову розетку, перше цвітіння відбувається у 6-7-річному віці. Протягом усього життя билинець комарниковий тісно пов'язаний з мікоризою симбіотичного гриба, її вплив особливо значущий на ранніх етапах розвитку рослини.
Література
  • Гребенщиков В.О., Пахарь У.В. Знахідки рослин, занесених до Червоної книги України, в НПП «Черемоський» та на сусідніх територіях Путильського району // Знахідки рослин і грибів Червоної книги та Бернської конвенції (Резолюція 6). – Т. 1 (Серія: «Conservation Biology in Ukraine»; вип. 11). – Київ - Чернівці: Друк Арт, 2019. – C.214-215.
    View source
  • Кагало О.О., Загульський М.М., Зеленчук А.Т., Сичак Н.М. Судинні рослини державного заказника «Лиса гора та гора Сипуха» в Золочівському районі Львівської області // Наукові основи збереження біотичної різноманітності / Тематичний збірник Інституту екології Карпат НАН України. – Львів: Ліга-Прес, 2006. – Вип. 6. – С.66-81.
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Plantae
Viridiplantae
Tracheophyta
Euphyllophytina
Magnoliopsida
Asparagales
Orchidaceae