НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
Державний природознавчий музей
Центр даних з біорізноманіття

Butyriboletus fechtneri (Velen.) D. Arora & J.L. Frank, 2014 - Яєшник Фехтнера

Синонім
  • Boletus fechtneri Velen., 1922
  • Boletus pallescens Konrad
Народна назва
Боровик Фехтнера, Боровик вицвітаючий
Зображення
Природоохоронний статус
RDBUkr: Зникаючі
Цінність виду
Примітки
включений у червоні списки грибів Австрії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Данії, Естонії, Іспанії, Литви, Македонії, Нідерландів, Німеччини, Сербії, Словаччини, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії та Швеції, є кандидатом на включення до Європейського червоного списку грибів (Karadelev, 2000; Lukić, 2009; Šutara et al., 2009; Assyov et al., 2010; European..., 2010).
Детально
Україна: Базюк & Гелюта, 1999ab, 2001; Базюк, 2003. Рідкісний вид. В Україні трапляється на Поліссі, по всьому Лісостепу, та на Прикарпатті. В Україні відомо лише вісім достовірних його місцезнаходжень (Автономна Республіка Крим, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька обл.) (Гелюта, Зикова, Гайова, Придюк, Шевченко, 2022). Росте з червня до вересня, в листяних лісах, з дубами та буками, поодинці та невеликими групами, рідко. Шапка діаметром 5 – 15 (20) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, пізніше випукла, випукло-розпростерта, подушковидно-розпростерта. Поверхня шапки спочатку шовковисто-волокниста, пізніше гладка, блискуча, слабко зморшкувата, в вологу погоду клейкувата, срібно-біла, сірувато-коричнювата, світло-бура. Гіменофор трубчастий. Пори дрібні, округлі, спочатку яскраво-жовті, пізніше оливково-жовті, в місцях дотику синіють. Споровий порошок оливково-жовтий. Спори 10-15(16) * 4-5(6) мкм. Ніжка висотою 4 – 15 см, діаметром 2 – 6 см., спочатку бульбовидна, потім витягнута, потовщена біля основи, суцільна, вгорі та біля основи жовтувата, в середній частині жовтувато-червонувата, з тонкою невиразною жовтою сіточкою в верхній частині. М’якоть щільна, м’ясиста, жовтий, в основі ніжки червонуватий, на зрізі голубіє, з приємним смаком та запахом. Їстівний гриб 1 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, сушеним.
Література
  • Гелюта В.П., Зикова М.О., Гайова В.П., Придюк М.П., Шевченко М.В. Деякі зміни до списку видів грибів, включених до Червоної книги України // Український ботанічний журнал. - 2022. - 79(3). - С.154-168.
    View source
Експерти

Таксономічна належність

Biota
Eukaryota
Fungi
Dikarya
Basidiomycota
Agaricomycotina
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae